Přestavba Benešovy třídy začala

Nevzhledný pozůstatek socialistické architektury, bývalá "Marxovka", se postupně začíná měnit. Dnešní Benešova třída má být podle dlouho připravovaného plánu celkové přestavby světlejší, otevřenější, lidštější a také s větším množstvím zeleně.

V uplynulých dnech už dělníci začali likvidovat stříšky, které části ulice zakrývají. Práce souvisejí především se zateplováním domů, jsou ale prvním krokem postupné rekonstrukce, která je rozplánována do několika let. Už příští rok by měly zmizet další rampy a vzniknout nová parkovací místa. "Podle plánu jsme střechy ještě řezat neměli, vyšli jsme ale vstříc vlastníkům domů, kteří uspěli v projektu Zelená úsporám. Vlastní rekonstrukce Benešovy třídy začne až v příštím roce. Některé demoliční práce ale budeme dělat už v průběhu letoška," popsal postup prací Mladé frontě Dnes manažer pro integrovaný plán rozvoje města na hradeckém magistrátu Václav Hartman.
Demoliční práce tak přijdou na řadu na podzim. Dotknou se železných střech a pěších ramp. Prostor před obchody by se tím měl více prosvětlit, ale i zúžit. Hlavním plánem architektů je celou ulici sjednotit a spojit. Následovat má vypsání soutěže na projekt ke stavebnímu povolení. "Doufáme, že povolení budeme mít ke konci roku. Začneme pravděpodobně s obslužnými komunikacemi za domy. Budeme tam opravovat i suterény a vchody, přestěhujeme tam poštovní schránky a zvonky. Teprve pak přijdou na řadu průčelí," vysvětlil MF Dnes Hartman.
Největší strach mají místní o parkování, a to jak během prací, tak po dokončení rekonstrukce. "Možnosti parkování v době rekonstrukce ještě budeme řešit. Po skončení prací na Benešově třídě přibude 150 parkovacích míst a parkování tam určitě bude jednodušší. Doufám, že tamní obyvatelé případná omezení po dobu výstavby pochopí," slíbil Mladé frontě Dnes Hartman s tím, že práce jsou naplánovány tak, aby neuzavřely všechna parkoviště najednou.
I po dokončení projektu zůstanou zachována parkovací místa na současné čtyřproudé silnici. Jeden pruh bude průjezdný, druhý parkovací. Počet míst ke stání se má zvýšit, vzniknout má také nová cyklostezka. Projekt také počítá s dostatkem zeleně, výsadbou stromů a řadu betonových ploch mají vystřídat trávníky.
Uvažuje se také o nové zastávce MHD ve směru do centra. Zatímco na protější straně silnice jsou dvě, směrem k centru jen jeda. "Místo pro autobusovou zastávku tam je, využívá se pro parkování. Před časem jsme dali zřízení zastávky na zvážení komisi místní samosprávy. Ta to ale nedoporučila, protože hned za rohem je zastávka v ulici Jana Masaryka," řekl MF Dnes vedoucí střediska městské dopravy Leo Sedláček. Vznik nové zastávky prý ale není problém. "Pokud by byl zájem cestujících, rádi tam zastavíme. Nebyla by to pro nás významná změna jízdního řádu," slíbil Mladé frontě Dnes Sedláček.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme