Přestanou Vrbenského kasárna chátrat? Kraj z nich chce mít muzejní depozitáře

Vrbenského kasárna
Vrbenského kasárna

Vrbenského kasárna chátrají v centru Hradce už léta. Plánů s nimi mělo město spoustu, ale žádný se zatím neuskutečnil. Nyní svítá budově naděje na lepší časy. Královéhradecký kraj chce totiž opravit kromě Gayerových i Vrbenského kasárna. Mohly by tam být umístěné muzejní depozitáře a v Gayerových kasárnách má podle plánů kraje vzniknout přírodovědná expozice. Záměr již schválili krajští radní, zastupitelé kraje o něm budou hlasovat 20. června.

"Bylo by všechno soustředěné na jednom místě, což dává předpoklad dobrého vybavení technického i personálního," řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml. Podle něj má například kraj potíže s depozitářem v Jičíně, velká část položek by proto mohla být umístěná ve Vrbenského kasárnách.

Vrbenského kasárna nyní vlastní Hradec Králové, jeho představitelé s krajem již o možném využití kasáren pro depozitář jednali. "Tohle využití nám přijde celkem rozumné, protože je to historicky chráněná budova," řekl primátor Zdeněk Fink. Podle něj se uvažuje o bezúplatném převodu, který však budou schvalovat zastupitelé.

Podle původních odhadů by oprava Gayerových kasáren mohla stát kolem 200 milionů korun, kraj plánoval, že by stavební práce mohly začít v roce 2017.

O využití kasáren, která v roce 2009 město získalo od armády, se jedná už dlouho. Město je například nabízelo soukromým investorům k odkupu. Vzhledem k nespokojenosti s nabídnutou cenou nakonec svou nabídku na prodej samo stáhlo.Také se uvažovalo o tom, že by v budovách sídlily městské organizace.Pak měly kasárna sloužit potřebám Technologického centra, to však zastupitelstvo v roce 2012 neschválilo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme