Štítky: | hradecká sýpka |

Přes sto let stará sýpka se opravuje. Má v ní vzniknout kulturní centrum

Sýpka pomalu dostává nový plášť.
Sýpka pomalu dostává nový plášť. | autor: hradeckasypka.cz

Nejenže se 120 let stará sýpka u železničního nádraží v Hradci Králové nakonec nezbourá, ale už začínají dokonce i její opravy. První na řadě jsou věžičky, na jaře chce soukromý vlastník začít opravovat střechu a pak interiéry. Na rekonstrukci si stanovil dekádu, v sýpce chce vybudovat multifunkční kulturní centrum. Informaci přináší iDNES.cz.

Někdejší obilné skladiště u hradeckého železničního nádraží unikne demolici a už se dokonce opravuje. Už z dálky jsou vidět dvě opravené větrací věžičky. Na jaře bude na řadě střecha a pak vnitřní prostory.

A protože vlastník nespoléhá na pomoc úřadů, investuje ze svého a sám také dohlíží na rekonstrukční práce, čas ho netlačí. Jednatel společnosti Defekta NDT Jakub Matoušek, který sýpku před pěti lety koupil od firmy Empla, si na opravy dal deset let. Když se to podaří dříve, bude to obrovský úspěch, když později, vůbec nic se neděje.

„Oprava věžiček je první etapou rekonstrukce celé sýpky. Se střechou začneme až s jarem, protože jsou věci, které se v zimě dělat nedají. Věžičky nejsou nové, ale opravené, jsou dvouplášťové, aby vydržely na věky. Vše, co šlo nechat z původních, jsme zachovali a zpátky přijdou i šablony pokrývající dřevo, abychom zachovali původní ráz,“ řekl Jakub Matoušek.

Navzdory své hodnotě i výjimečnosti není sýpka památkově chráněná. Kdyby se naplnily demoliční plány, v celém Hradci jediná stavba svého druhu už mohla být minulostí. Plánům se podařilo zabránit až v roce 2017. O něco dříve – v 90. letech – společnost Cerea, její tehdejší vlastník, uvažovala, že v ní zřídí obchodní centrum. Proto uvnitř nezbyly téměř žádné původní technologie. Výjimkou je pouze část kapsového dopravníku na transport obilí do nejvyššího patra.

Sýpka se otevřela v roce 1903 jako čtyřpatrová budova s dřevěnou vestavbou. Nechalo si ji postavit Družstvo rolnického skladiště v Hradci Králové a Nechanicích podle návrhu architekta Josefa Novotného.

Když v roce 1915 vyhořela, zbyly jen obvodové zdi. Po požáru nahradil dřevěnou vestavbu železobeton, budova dostala o jedno patro víc, což zvenku dodnes připomíná jiná cihlová skladba. Každé patro má rozlohu 450 metrů čtverečních, ve své době patřila mezi největší stavby svého druhu v Hradci Králové. Přestože je výjimečná, není památkově chráněná.

Majitel chce, aby sýpka byla pro lidi

„Mám jasno v tom, že sýpka tu má být pro lidi. Má šest pater, půjdeme hezky jedno po druhém a uvidíme, jak to půjde. Jako nástřel nám může sloužit projektová studie. Ve sklepě může být bar, v přízemí prodejní prostory, v dalším patře menší kanceláře a výš místo třeba pro festivaly, svatby, bojová umění a různé kurzy. A nahoře vznikne vyhlídka a galerie,“ uvedl Matoušek.

Ostatně objekt patří kultuře už nyní. Tajemný dům pořádá série uměleckých intervencí pod názvem Sýpka, přičemž ta loňská získala nominaci na kulturní počin roku v Hradci Králové. Letos v září silo Za Škodovkou hostilo autorské projekce, koncerty, výstavy, instalace, filmový program, performance, výtvarné dílny, ale také diskusní panely.

Na dotace se spoléhat nechce

„Horizont deseti let platí. Jsem optimista, zároveň mám i hodně jiných starostí, navíc na opravy rád sám dohlížím a to trvá trochu déle. Čas mě netlačí, nejdřív musím trochu vydělat, abych mohl investovat. Ale nemohu si stěžovat, daří se to. Když jsme zjišťovali možnost dotací, rozhodli jsme se, že půjdeme vlastní cestou a budeme to platit sami,“ uvedl Matoušek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zveme: Děti budou závodit na horských kolech nebo se vydají za drakem Stříbrňákem, fotbal byl odložen

Jako každý pátek, opět jsme pro vás vybrali zajímavé akce, které se konají o víkendu v Hradci Králové. Nadšenci do amerických vozů si přijdou na své na Stříbrném rybníku na již tradiční celovíkendové akci Hradecká V8. Už podruhé se veřejnosti otevře Hradecká sýpka, kde bude…
Čtěte více

Zveme: Do Hradecké sýpky, na koncerty, výstavy a za lovci mamutů

Co podniknete o tomto víkendu? Pokud ještě váháte, kam vyrazit, nechte se inspirovat naší pravidelnou páteční pozvánkou. Vyznavači rovných kšiltů a hip hopu se v hradeckém Festivalparku sejdou na oblíbeném Hip Hop Kempu, který začal již ve středu a potrvá až do neděle, více o…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme