Štítky: | Kultura |

Premiéra v Klicperově divadle: Vstup od 15 let!

Zdroj foto: Klicperovo divadlo
Zdroj foto: Klicperovo divadlo

Herci hradeckého Klicperova divadla si ještě před Vánocemi připravili pro své diváky poslední premiéru letošního roku. Hra s názvem Fligny, koks a kutilové je českou premiérou a na její sobotní uvedení se chystá také její autor – francouzský dramatik Mohamed Rouabhi.

Fligny, koks a kutilové je už čtvrtou premiérou sezony 2014 / 2015 a svým spádem a stylem humoru připomíná filmy jako Pulp Fiction či Podfu(c)k. V hlavních rolích uvidíme pětici podvodníčků, kteří se rozhodnou vloupat do neobydleného zámku, tady je ukrytý lup z dávné loupeže.  

Ironie, černý humor, výrazivo bez servítků i tarantinovské ražení, to jsou hlavní zbraně mafiánské grotesky Fligny, koks a kutilové. Drsňácká komedie pro drsňácké diváky starší patnácti let vypráví o partě zlodějíčků, kteří, aby se dostali k penězům, potřebují sehnat pořádnou sbíječku. Do klasických kutilů mají tito hoši hodně daleko. To také potvrzuje jedna z replik klicperovské novinky: „Ty vole! S váma jsem neměl chystat vloupačku, ale festival dementů. Mistrovství světa v demenci!“

„Hra je skvělou příležitostí pro pánskou část našeho souboru, která se do zkoušení pustila skutečně s vervou. A protože se pohybujeme v prostředí současného francouzského předměstí, je jasné, že si chlapci na jevišti ve výrazivu občas neberou servítky. I proto uvádíme tuto komedii až pro diváky starší patnácti let,upozorňuje dramaturgyně hry Jana Slouková.

A na koho se mohou v režii Jana Friče diváci těšit?

Drsnou partičku „kutilů“ vede Sergio, kterého hraje Jiří Zapletal. Sergio je frajer, kápo a autor smělého plánu. Jeho nohsledem a pravou rukou je Franckie v podání Jiří Panznera. Partu doplňuje židovský kokainista Tony, na prknech mu život vdechnul Ondřej Malý. Další z partičky je Ritchie – mlátička, amatérský básník a ctitel esoteriky, kterého ztvárnil Vojtěch Dvořák a posledním podvodníčkem je Jo neboli Jakub Tvrdík jako hysterický homosexuál.

„Hra je dle mého názoru velice vtipná. Líbí se mi, že je ten humor především ve slově, je to hra plná "hlášek", které nejsou tak úplně jednoduché, jak se zdají být,“ říká o konverzační komedii Jan Frič, režisér novinky. „K tomu patří i specifický, hodně ostrý slovník, který právě dělá tu jazykovou stylizaci, navíc je to hra kongeniálně přeložená, to mě taky baví, znovuobjevila mi spoustu už zapomenutých nadávek, urážek atd., jedna za všechny je oslovení "ichtylové", to jsem slyšel naposledy na základce,“ směje se režisér Frič.

Čistě pánskému osazenstvu premiérové novinky bude sekundovat také Pavlína Štorková jako servírka Pamela a posledním protagonistou je Filip Richtermoc v rolích pana Casaliho, pana Basmatiho a Tonyho matky.

„Hru z roku 2006 uvedeme v Klicperově divadle v české premiéře a jsme velmi rádi, že naše pozvání do Hradce přijal i autor hry Mohamed Rouabhi, pozoruhodný francouzský dramatik, režisér a herec,“ doplňuje Jana Slouková.

Hru přeložil Jan Tošovský, autorem scény je Nikola Tempír, kostýmy navrhla Vladimíra Fomínová, hudbu složil Jakub Kudláč a dramaturgie se ujala Jana Slouková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme