Přejmenování náměstí po papežovi vyvolává bouřlivé diskuze

Záměr královéhradeckých radních pojmenovat menší náměstí v historickém středu města po zesnulém papeži Janu Pavlu II. vyvolal protesty některých obyvatel města.
Jak píše dnešní MF Dnes, petici proti přejmenování náměstí podepsalo za několik dní zhruba 120 lidí, kteří tvrdí, že přejmenování by bylo urážkou české historie a národního cítění. "Část města, tak významného v husitské době, by měla být pojmenována po jedné z našich slavných osobností a ne po představiteli církve odporující husitským tradicím," uvedl jeden z autorů petice Petr Březský. Lidé začali s podpisem petice v den papežova pohřbu a věří, že se jim podaří přesvědčit zastupitele, kteří budou přejmenování definitivně schvalovat.
Přejmenování dnešního Děkanského náměstí na náměstí Jana Pavla II. navrhl královéhradecký biskup Dominik Duka, záměr podpořili i radní. "Významnější osobnost světových dějin Hradec dosud nenavštívila. Pokud to někteří obyvatelé nechápou, je to jejich chyba," řekl MfD Duka. Papež Jan Pavel II. navštívil Hradec Králové v roce 1997.
Náměstí leží mezi Katedrálou svatého Ducha a bývalým pivovarem, který by se měl změnit na sídlo kraje. Hradec o přejmenování náměstí uvažoval již v roce 2003, kdy se v nedalekém Novém Adalbertinu odhalovala socha Jana Pavla II. v životní velikosti. "Bylo nám tehdy ale sděleno, že po živých se náměstí pojmenovávat nemohou," řekl již dříve novinářům hradecký primátor Otakar Divíšek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
13.4.2005 09:36
JM (neregistrovaný)
Ja jsem pro prejmenovani na nam.Jana Pavla II. - nechapu proc by to nekomu melo vadit... Kdy se to bude schvalovat??
13.4.2005 13:13
AdamZ (neregistrovaný)
Kultík osobnosti opět zde?
Naprosto souhlasím s protestujícími. A všem, kdo se nechtějí nechat stále ohlupovat konformními českými médii doporučuji Britské Listy - jediný časopis (a český sdělovací prostředek obecně), který prezentuje také názory odlišné od názorů a pohledů obecně přijímaných a jednostranně propagovaných, a kde se můžeme dočíst i kritiku neuvěřitelného a nechutného kýče, kterým jsme teď celé dny nemilosrdně bombardováni ze všech stran... www.blisty.cz

Zde je pár zajímavých postřehů (citací) z článků na BL:
"...Nejhlubší moc Vatikánu spočívá v jeho osobním vlivu na 1,3 miliardy věřících, která je nejsilnější v případě nejchudších, nejbezmocnějších lidí.
Svým zákazem prezervativů způsobila katolická církev smrt milionů katolíků a dalších osob v oblastech, které zcela ovládají katoličtí misionáři, v Africe i po celém světě. V zemích, kde je nemocí AIDS nakaženo padesát procent obyvatelstva, jsou miliony mladých sirotků bezprostředními obětmi vatikánské kurie.
Odmítání podporovat lidi, kteří nabízejí prezervativy, šíření lži, že virus AIDS dokáže pronikat údajnými mikroskopickými póry v prezervativech - je to tak neodpovědné, že je to nepochopitelné.
Hovoří se o tom často, i během tohoto falešně patetického týdne - a přesto si jaksi lidé neuvědomují, o jakou hrůzu jde. Navzdory tomu byl prý papež dobrý, milosrdný člověk - jako by tato skutečnost byla jen jakýmsi drobným omylem. Avšak poklekat před touto mrtvolou se nijak neodlišuje od vyjadřování pocty Leninovi: oba dali přednost extremní ideologii před lidským životem a před štěstím, a to na úkor neuvěřitelného lidského utrpení..." napsala v britském deníku Guardian v pátek, v den pohřbu papeže Jana Pavla II. komentátorka Polly Toynbee.
....................
"...Církev svatá své ovečky miluje. Vášnivě a nezpochybnitelně. Když jim zapovídá užívání kondomu tváří v tvář téměř jisté nákaze, dělá to s láskou. Když ženám kulantně naznačuje jejich duchovní méněcennost a homosexuálům jejich apriorní zavrženost, dělá to s láskou. A o upřímnosti citu zde nemůže být pochyb. Kýč je vždycky upřímný, pochybnost mu není vlastní..."
"...Morálka dobrého otcovského srdce, jež je, obávám se, základním kamenem církevní etiky, je bytostně infantilní a projevuje se jako "morální kýč" (Bělohradský). Tento kýč je hlavním etickým odkazem Jana Pavla II. lidstvu. Nelze pochybovat o dobrém srdci zesnulého papeže. Ano: nelze – v tom to vězí. Jádro jeho mravokárství můžeme shrnout slovy: nezáleží primárně na tom, jaké má naše jednání následky, rozhodující je, zda jednáme v pravdě a s láskou..." ... Martin Škabraha v zajímavém článku "Honza Pavel Superstar"

S tím přejmenováváním se snad jedná zase jen o jednu z chimér, kterých jsme si za poslední roky užili v tom našem městečku bezpočet (Formule 1, Nozomi, apod.). Ono to zase časem vyšumí. S pozdravem Adam Z





13.4.2005 14:32
THC (neregistrovaný)
Ja jsem taky pro prejmenovani, a taky proc ne? Jan Pavel II byl velký člověk. Neotálet a přejmenovat a nenechat se ovlivňovat takovými nicrikajicimi prispevky. Ze jo Adam?
13.4.2005 16:12
:o| (neregistrovaný)
A co rika tvuj prispevek, vyjma toho co se libi a co nelibi? Teoreticky lze ulice a namesti prejmenovavat donekonecna, vzdy kdyz nekdo "velky" umre, "namaha" blizka a vlastni sluharskym a pomnikovym naturam. Ale pokud nejde jinak, navrhni prejmenovani Vasi ulice a vem si hned dovolenou pro vymenu veskerych dokladu, nedejboze vizitek a firemnich dokumentu.
13.4.2005 21:35
THC (neregistrovaný)
Myslim co se obcanum libi a nelibi je dost zasadni, takze keep smile, a to papirovani neni muj problem:)
14.4.2005 09:00
cvok,jinak normální (neregistrovaný)
re:
Klidně, každý měsíc jinak - pak už zbyde jedině "Blbákov"..
13.4.2005 16:34
Honza z HK (neregistrovaný)
No, pane Duka, je to vo názorech. Já si právě myslim a zastávam názor, že jednou z nejvýznamnějších osobností našich dějin, které navštívili Hradec Králové, byl právě Žižka.. Uznávam významnost J.P.II, ale v porovnání s Žižkou, který byl právě i chvíli pochován v k.Sv.Ducha, u mě jednoznačně vítězí Žižka a tím i husitské přesvědčení.

Já tu vidim jednoznačně konflikt náboženských pohledů. Římskokatolický věřící na tom nic nechápe (a Husa a Žižku odsuzuje), zatímco věřící Českobratrský je popuzen, když si má uvědomit, že v "husitském" městě má být katedrála, kde byl pochován Žižka, s adresou se jménem papeže...

Já nejsem žádnej člověk, kterej přehlíží názory jiných. Zároveň si uvědomuju, že k ŘK církvi se hlásí asi 20% lidí (což je mnohem víc než k ČB církvi), proto uznávam, že by bylo fajn pojmenovat náměstí po J.P.II v Hradci Králové, ale rád bych, aby tohle dokázali i ti "druzí" a brali ohleduplnost na ty, kterým to vadí a uděla se kompromis. Proč po J.P.II nepojmenovat třeba náměstí u Tesca?

Ale kdyby někdo navrh přejmenovat nějaký náměstí po Husovi nebo Žižkovi, tak se tady z toho každej po*ere...
13.4.2005 21:33
THC (neregistrovaný)
Jo to mas pravdu, ale husiti byli zlocinci, jinak no broblem:)
14.4.2005 09:01
Petr (neregistrovaný)
a zase jeden
..a kterou knížku jsi právě dočetl, že máš tak sofistikovaný názor ?
14.4.2005 09:04
taky z HK (neregistrovaný)
Nebo vybudujte náměstí po bývalé zbořené "Rokytově síni" za Kavčím pláckem - je to v histzorické části města..
Proč vlastně se nedal prostor pro návrhy občanů... Bylo rozhodnuto, než se to řeklo??.
14.4.2005 15:38
THC (neregistrovaný)
...Do toho ti nic neni, jsem student a je to proste muj nazor. Neovlivnuji me knizky, ale jejich ciny O.K?
16.4.2005 10:27
ooóó (neregistrovaný)
Kdo jsi, s jakými zkušenostmi života, že si osobuješ právo takto kategoricky jednoznačně soudit?? Ty jsi v té době žil?? Omlouvá tě snad je mládí...studente, studente...
14.4.2005 08:55
jeden z HK (neregistrovaný)
Pojmenovat, přejmenovat...stále dokola
Lehko zde nabýt dojmu, že město neví co s penězi a lidi chce zbytečně honit po úřadech nebo jim závicí těch pár dnů volna a tak si přeje aby ji ztrávili ve frontách po úřadech při vyřizování změny adres.
Proč nepojmenovat dosud nepojmenované. Nic proti tomu, prokázat úctu tím, že pojmenujeme po Svatém otci Janu Pavlu II ulici, náměstí, nádvoří - ale proč takhle blbnout? Myslíte, že on by si to takhle přál? Pojmenujte po něm třeba nádvoří v Novém Adalbetinu, má tam i sochu, hodí se to...Tady zase mohou občané říci že "Pokud to někdo nechápe, je to jeho problém..." jak se vyjádřil pan Duka a radní s ním souhlasí.
15.4.2005 08:04
ooóó (neregistrovaný)
přejmenování
Snad by mělo jít o to, co se navrhne a ne kdo. To jenom proto, že to navrhl a přeje si mocný církve, tak musí být po jeho??
16.4.2005 10:29
babka (neregistrovaný)
přemenovávání
Kdyby sem došli za čas turci, budeme vše přejmenovávat po jejich nejvyšším bašibozukovi, nebo koho to mají - no jsme přece v Česku!
18.4.2005 14:33
Miroslav Khol (neregistrovaný)
Přejmenování náměstí v Hradci Králové
Návrh na přejmenování historického náměstí po Janu Pavlu II. mě opravdu znepokojil. Jsem jednoznačně na straně protestujících. Tenhle návrh je výsměch národním tradicím a české historii.Nevím, co Jan Pavel II. pro Čechy, tak významného udělal,aby se po něm mělo přejmenovávat náměstí. Věřím, že jsou jiná jména,která si to zaslouží mnohem více. Podobné a jiné návrhy směřují jenom k tomu, abychom v budoucnu poslouchali příkazům Vatikánu,nikoliv našim voleným orgánům. Konenkonců výsledek posledního sčítání obyvatel v České republice ukázal jasně kolik procent lidí je v Ceské republice věřících. Přesto věřím ve zdravý rozum a správné rozhodnutí radních nebo městského zastupitelstva v Hradci Králové.
Všechny Vás pozdravuje Mirek Khol

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme