Předpokládané náklady na koupaliště vzrostly na půl miliardy

Plánované koupaliště v Hradci Králové je zase o krok blíže k realizaci. Hradecká radnice nechala prověřit reálnost ceny, za kterou je schopna tuto velkou investici realizovat. Z výsledků revize vyplývá, že náklady na výstavu samotného koupaliště a nutné úpravy celého zasaženého prostoru by měly přesáhnout půl miliardy korun.
Podle náměstka primátora Josefa Malíře původní architektonická studie brala v úvahu pouze architektonickou stránku projektu, ale dopodrobna neřeší některé konkrétní technické záležitosti. Například vůbec nebrala v potaz výstavbu parkoviště a cenu napojení na inženýrské sítě odhadla jen zhruba. Podle této původní studie vycházela částka na výstavbu 275 milionů korun.
Jelikož se skutečnou cenu radnice nechtěla dozvědět až z dokumentace, zadala revizi studie, která měla za cíl zabránit nepříjemným překvapením. Jak Malíř řekl, revize zahrnovala náklady na vlastní koupaliště, které se proti předpokladům nepatrně zvýší, výstavbu parkoviště, zavedení inženýrských sítí, ale obsahovala i další předtím neřešené položky. Výsledek je zvýšení nákladů na 550 miliónů korun. V revizi se počítá také s určitou rezervou, radnice tak proto doufá, že by se konečné náklady na výstavbu mohly ještě snížit. Pokud výsledky supervize odsouhlasí i zastupitelstvo, bude zadáno výběrové řízení na zhotovitele projektu, v příštím by měla být vypracovaná dokumentace a proběhne správní řízení. V roce 2008 by se tak mohlo začít stavět.
Studie počítá s umístěním koupaliště do prostoru vedle Všesportovního stadionu v Malšovicích mezi řekou Orlicí a II. silničním okruhem. Provoz by měl být celoroční a tradiční místo pro cirkusový stan bude zachováno. Na koupališti by měly být skluzavky, tobogány, bazény, sauna, hřiště a jiné druhy atrakcí pro rekreační vyžití.
Celý projekt letního koupaliště vznikl na popud obyvatel města, kteří již delší dobu poukazují na skutečnost, že Hradec nemá žádné plnohodnotné venkovní koupaliště. Navíc radnice letos nechává kvůli drahému provozu a údržbě zbourat městská brouzdaliště a místo nich staví mlhoviště, která nejsou veřejností přijímána jako plnohodnotná náhrada a celá tato akce radnice podléhá značné kritice. V souvislosti s touto skutečností zahájilo město letos začátkem září projekt "Otevřená dětská hřiště", který by aspoň částečně mohl fungovat jako náhrada za brouzdaliště.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.11.2006 13:42
jpa (neregistrovaný)
Haha, "Plaváčku", vidíte, kam až se Váš bohulibý požadavek dostal?
Desetinu této částky dát do Stříbrňáku, Biřičky a brouzdališť a "čabas", bylo by to mnohem prospěšnější.
JPA
24.11.2006 14:35
MIREK (neregistrovaný)
Pro JPA
S tím co jste napsal JPA rozhodně nesouhlasím. Město určitě koupaliště potřebuje. A teď si schválně rejpnu, protože ho určitě obyvatelé potřebují více než fotbalový stadion. Jen ta cena se mi zdá poněkud přemrštěná. Když si člověk, který se aspoň trochu pohybuje ve stavebnictví, představí rozsah prací třeba na pivovaru, kde je investice podobná, také cca 500 mil. a porovná to se studií koupaliště, které je na webu, je to hodně velký nepoměr.
Za tuto cenu budou tobogány a skluzavky možná pozlacené.
24.11.2006 14:50
jpa (neregistrovaný)
RE: Pro JPA
Mirku, na toto téma již debata proběhla dávno. Znovu opakuji - pro mámy s dětmi je ideální brouzdaliště. Zájem hradečáků o toto koupálko skončí před jeho pokladnami. Vezměte v úvahu, co bude stát provoz a nikdy nekončící údržby a opravy tohoto projektu (zeptejte se v Třebechovicích, tam jsou i z toho svého malinkatého koupališťátka na mrtvici).
Důstojné veřejné koupaliště stotisícové město mít musí - ale toto??
Fotbalový stadion do toho nepleťte, však právě proto, aby se nemuselo nic dělat, se projektují stále dražší a dražší projekty, načež se řekne: podívejte, co by to stálo, to přece nemůžete chtít! Ale nám stačí jedna tribuna pro 4000 lidí, co nejblíže hřišti, a na ni čekáme 40 let, co fotbal soudruzi přesunuli z útulného stadionu u Staré nemocnice na Malšák.
JPA
25.11.2006 12:11
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: Pro JPA
Mirku, ten fotbal bych sem netahal, už jen ve Vašem zajmu, protože na základě tohoto článku si můžeme říct následující:
Fotbalový stadion:
Sice se tu dušujete, že se tu má stavět stadion pro pár šílenců zato všemi netrpělivě očekávané koupaliště tu chybí. S tím souhlasím, taky bych tu měl rád akvapark, ale ať tvrdíte co chcete, realita je taková, že postavit tu fotbalovej stadion v hodnotě cca 400 milionů (max 120 mega do toho dá město) má zájem švýcarská firma. Ta si spočítala, že se jí to vyplatí... Nebo že by neuměli počítat a chystaj se nasipat prachy do ztrátové investice pro pár vymatlanejch řvoucích neandrtálců (jak zde někteří rádi tvrdí, že dát prachy na f.s. je vyhození jejich peněz)...
Koupaliště:
zato tady město přes deset let čekalo,až se přihrnou investoři, postavej tu mega akvapark a město to nebude stát ani korunu (zlatý názor na všemohoucí soukromý sektor, že...). Ba co, nejen že není žádnej mega akvapark, nepřišel ani žádnej inverstor, kterej by do toho šel ve dvou, s městem... Takže aniž by nějaký projekt ztroskotal na rozdílné představě vstupného nebo nákladů, to je jedno, ani tato debata nenastala, protože jakýkoliv koupaliště v HK se asi jeví jako nevýdělečná činnost... Dáte-li takové vstupné, aby se Vám ty peníze vrátily aspoň do 15 let (a třeba 5 let vydělávat na sebe), muselo by to bejt takové vstupné, za které by v kontrastu s přírodním koupáním zadarmo zas moc lidí nepřišlo... A pokud to vstupný by bylo za pár, tak by se ta investice zas hold nevrátila...

Výsledek?

V současné době lze říct, že snad
Hradec bude mít fotbalový stadion, kde tuto přestavbu v hodnotě cca 400 získá město za 100 milionů, nic víc, možná míň.
Hradec bude mít akvapark, kterej nejen že zatim vapadá na nudnou soustavu bazénů a bazénků (chybí mi tam víc zabávných prvků - atrakcí atd), bude stát 500 mega a město ten akvapark bude stát 500 mega + každoroční provoz, údržba atd...

Takže pane Mirku, nenutim Vás chodit na fotbal, je to Vaše věc, stejně jako moje věc bude, zda se budu koupat v chlorované vodě, bude-li u vstupu potřeba zaplatit 50 nebo 100 Kč...
Realita snad bude taková, že fotbalovej stadion nás hradečáky bude stát +- 120 mega, zato kouliště, kde navíc kdo ví, jak moc bude finančně přístupný, bude stát město půl miliardy + roční investice do údržby...
Takže může někomu vadit 120 milionů na fotbalovej stadion, ale zároveň bych všem protifotbalovejm přispěvatelům doporučil se nad tím vším, co sem teď napsal, se aspoň trochu zamyslet, co bude pro město opravdovou finanční přítěží a né jen tyto přívlastky přidělovat podle toho, kam rád chodím nebo kam bych chodil raději...

PS Nemusim se po stavbě moc pohybovat, stačí se jen zajímat o své město, abych věděl, že krajské sídlo se předělává za cca 1,3 milirady Kč...:) (+-0,2 miliardy)
25.11.2006 15:24
Xaver (neregistrovaný)
RE: Honza
Je to tak, jen to zaslepení a nemyslící nedokáží pochopit.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme