Předměřice ani Černilov pod Hradec nepůjdou

Obce Předměřice nad Labem a Černilov odmítly nabídku hradeckého magistrátu na připojení se k městu. Hradec Králové si tak bude moci nechat zdát o tom, že by se v dohledné době přehoupl přes hranici 100 tisíc obyvatel a získal tak vyšší příspěvky od státu.
Jak píší dnešní Hradecké noviny, Černilov ani Předměřice nabízené podmínky nezaujaly. "Je to pro nás nepřijatelné, ztratili bychom samostatnost a obec jako taková by zanikla. Nemáme důvod se připojit," řekl deníku starosta Předměřic Jan Šanda. Starosta Černilova Stanislav Javůrek byl ještě kritičtější v hodnocení nabídky. "Není se o čem bavit. To, co nám město poslalo, není nabídka, ale bezpodmínečná kapitulace," uvedl.
Hradecká radnice se zatím svého stotisícového cíle nevzdává, situace však bude podstatně komplikovanější. Do vytouženého počtu obyvatel jí totiž chybí zhruba pět tisíc lidí. Určité naděje si magistrát slibuje od plánované reklamní kampaně, která by měla občany přesvědčit, aby se do Hradce Králové přestěhovali. Jedním z hlavích "taháků" by mělo být dokončení zhruba 1500 bytů během dvou let a také celková kvalita žití. Na kampaň město uvolnilo necelé dva milony korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.9.2005 14:52
Filip Rigel (neregistrovaný)
HK a okoli
Myslim si, ze je cas nabidnout lepsi podminky - nejspis zastupitelstvo mistni casti. Nepredpokladam, ze by se pridali i jini a chteli totez pro svou ctvrt (dosud plne zaclenenou do HK). Dosavadni Hradec by tedy zustal i nadale statutarne neclenen, pouze nove prichozi obce by si zachovaly alespon cast sve autonomie (presne takto funguje spojeni Liberec-Vratislavice nad Nisou). A to jeste podotykam, ze jsme pravdepodobne nejvetsim do mestskych casti neclenenym statutarnim mestem v republice (timto zpusobem jsou cleneny napr. Pardubice a neni to ani tyden, co se pro pripojeni vyslovila dosud samostatna obec Hostovice).

Potrebnych 5000 lidi neziskame jen pristehovalectvim ani zvysenou plodnosti (na tu take apeluji:) a pripojeni nekterych obci se stane nezbytnosti. Z tohoto pohledu se mi nejrozumneji jevily prave Predmerice, pochybuji o smysluplnosti jejich samostatne existence (z jedne strany jsou obklopeny Plotistem, z druhe Vekosema a Pouchovem a ze treti Rusekem). Ale bohuzel rozhodli starousedlici, za par (desitek) let prevazi ve skladbe mistniho obyvatelstva Hradecane, pro ktere je obec kralovehradeckym satelitnim mesteckem, kam odesli za levnejsim bydlenim a nizsi cenou pozemku, a vysledek bude opacny...
Jeden z nejvetsich zoliku na ceste ke spolknuti Predmeric jsme si ale vyplytvali jiz dopredu. Obec je totiz napojena na MHD. Minim, ze to je zbytecny luxus a v pripade pretrvavajiciho negativniho stanoviska bych okolni obce nevahal od spojeni MHD odstrihnout. Neni duvod to platit z nasich penez.

Zaverem doufam, ze dalsim okolnim obcim (mimo zminene Predmerice n. L. a Cernilov a mimo obce, ktere jsou jiz v Pardubickem kraji - Byst, Belecko a Opatovice n. L. - tj. jmenovite Vysoka nad Labem, Praskacka, Stezery, Vsestary, Sveti, Lochenice, Skalici, Divec, Blesno a Belec nad Orlici) dokazeme vytvorit prijemnejsi podminky a jejich obyvatele privitame s plnou naruci jako nasince.
29.9.2005 15:22
Eraser (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Obce, kam zajíždí hradecká MHD si tuto linku (resp. za to, že tam zajíždí) platí ze svého rozpočtu.
29.9.2005 16:43
dalybor (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Asi platěj málo...Nebál bych se trošku "přitlačit".To je život...
D.
29.9.2005 16:49
Filip (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Trochu jsem se rozvasnil.
29.9.2005 18:10
Jouda (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Taky myslim, že tam MHD a Městská policie jezdí zbytečně. Co jinýho jim může město nabídnout? Oni sou v pohodě, lidi jim tam jdou za nižší cenou pozemků, ale do divadla, za nákupama ale i další spoje MHD využívají z peněz nás Hradečáků... Nakonec to bude tak, že bude chudý město uprostřed bohatejch satelitů ve "šmoulím" hávu.
29.9.2005 19:02
crocco (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Re: Jouda
Tak to seš, chlapče, totálně mimo mísu. MHD si vesnice plati samy (napr. Vysoka dava 690 000,-) a existuje pak jeste priplatek za II. pasmo. Policajti jezdi jen do obci, ktery si to zplatej (napr. Trebechovice nobo Predmerice) a nabidka Hradce je naprosto vysmech...

Jediny zpusob, jak pripojit vesnice k Hradci je zridit mestske obvody a nabidnout jim minimalne takove podminky, jako maji v soucasny dobe.
29.9.2005 20:12
Jouda (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
No, s mhd se nebudu hádat, ale za policajty je to takovej poplatek, že by za to za rok nezaplatili ani policejního psa ;-)
Kdyby se v Hradci zavedli obvody, znamenalo by to zvýšení byrokracie. Takhle má Hradec jeden z nejmenších počtů "městských úředníků" - a to jich je i s policajtama tušim 500. V průměru jich je v ostatních městech na tolik obyvatel o 1/4 až 1/3 víc, což už je fakt síla ;-)
1.10.2005 08:55
Petr (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Myslím si, že nemáš pravdu. Rozhodli místní zastupitelé, kteří se už dávno neskladají pouze ze starousedlíků. Za nějakých 10 -15 let, jak píšeš, to bude stejné. Nabídka, kterou HK předložil, nemůže být výhodná pro žádnou vrstvu obyvatelstva v obci. MHD jezdí do obce již od 80 tých let minulého století (možná i déle) původně z důvodu umístění velkých prům. podniků. Nyní je dotována z obecního rozpočtu částkou 600.000,- ročně, a pokud by byla pro Dopravní Podnik ztrátová, určitě by ji neprovozoval. Myslím si, že by se měl HK zamyslet nad jiným způsobem jak přilákat do města více obyvatel (bytová politika, pracovní příležitosti atd.). Chápu, že uvedený způsob je o dost sloźitější, než pŕipojit k městu několik obcí, ale možnost jeho realizace není zavislá pouze na rozhodnutí starousedlíků :-)
2.10.2005 22:28
Matěj (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Jsem rodilý hradečák a do svých 45 let jsem v Hradci i bydlel. Teď už jsem delší dobu "náplavou" v Černilově.A můžu ti říct, že přesto nevidím žádnou výhodu v připojení Černilova k Hradci.Černilov patří k bohatým obcím a spojení by mu asi těžko přineslo nějaké další výhody. Dopravní spojení do Hradce je relativně dobré, díky průjezdu mnohých autobusů na trase Praha-Nové Město-Náchod. Kanalizace a vodovod jsou zde již od konce 80. let, plyn od r. 1998 a v poslední době obec investovala i do oprav komunikací. Je zde pošta i škola. Obecní úřad zajišťuje i agendu stavebního úřadu.
Díky tomu, se stal Černilov jednou z mála obcí, kde přibývají noví obyvatelé a to většinou na úkor Hradce...
Nevím, co by mohl Hradec Černilovu nabídnout - snad jen MHD, která vy zajistila lepší dopravní obslužnost ve večerních hodinách a o víkendech.
3.10.2005 08:38
Filip (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Rodinna atmosfera by v Cernilove pripojenim k Hradci neskoncila, uplne stejne to je v Roudnicce, Malsove Lhote, Pileticich, Ruseku i jinde. A jake dalsi vyhody? To je snadne - mestskou policii, MHD 1. pasmo (z HK do Cernilova za 9 Kc), sluzby prispevkovych organizaci mesta, cyklostezky a vubec penize (zvysenim poctu obyvatel nad bajnych 100 000 nekolik mnoho desitek az nekolik malo stovek milionu) atd. A nerikej, ze Cernilov je takova obec, ktera penize nepotrebuje.
16.12.2005 16:46
petr (neregistrovaný)
RE: HK a okoli
Snad tomu nevěříš,že by Hradec z těch desítek milionů o kolik by dostával víc od státu(přes 100 tisíc obyv)dal něco Černilovským???a když tak drobečky,Hradci jde o jeho pokladnu ne o druhé
29.9.2005 21:56
Adam HK (neregistrovaný)
Názor
Ponechal bych městské obvody, tak jak jsou a starosty na svých místech, jak je to např. jinde..Hlídky MP posílat do "nových městských částí" několikrát denně a zrušil bych II. pásmo MHD.. (Samozdřejmě do Černilova zavést MHD) a nevím, proč by se nechtěli obce připojit..
Zdravím, mějte se krááásně:-)
30.9.2005 17:35
kojak (neregistrovaný)
No v pardubicich to vyresili tusim tak, ze poskytuji slevy na mhd jen obyvatelum mesta, vyjma slev pro studenty a duchodce. Ti co bydli za humny si kupuji kupony za plnou palku.
30.9.2005 23:40
Nesa (neregistrovaný)
Jaký slevy v mhd mají Perníkováci od záhumňáků?
2.10.2005 17:37
taky z Hradce (neregistrovaný)
zvětšování, expanze,pohlcování...
Stejněje to všechno je o tom, jak mít nejvíc lidí "na papíře" a brát na ně dotace, čili peníze. Ti lidé zůstanou bydlet tam, co bydlí, jen na papíře budou "hradečáci", vlk se nažere, koza bude celá, nebo ještě lépe, kdyby z ní byly dvě....Dokud to bude takhle, nevím, koho by lákalo, aby je Hradec úředně "schlamstnul". A pak - míň lidí se vždy lépe domluví, zvláště, když s i navzájem "vidí do talíře".A málo platné, v těch vesnicích jsou zastupitelé lidem a jejich problémům o mnoho blíž, i kdyby snad nechtěli, než ve velkém městě.V Hradci něco po úřednících chtít,aby řešili, tak se toho málem nedožijete.Když už věc neodhodí, jako že jim "nestojí za odpověď", řeší ji "od stolu" a na místo samé se nebtěžují. V tomto mají vesnice nespornou výhodu,protože nejsou tak veliké, aby zastupitelé mohli lidem tvrdit, že problém osobně neznají, že je to jen "osobní" Nejsou sami tak daleko, aby se jich nedotkl.. A v tom je výhoda obcí jako samostatnýách celků..
2.10.2005 23:52
Matěj (neregistrovaný)
RE: zvětšování, expanze,pohlcování...
To máš pravdu. Když přijdu na obecní úřad v Černilově zaplatit poplatek za psa (150 Kč), ani se nemusím představovat a úřednice mi již automaticky vyplňuje doklad na mé jméno - a to jsem tam "náplava", do veřejného života se nezapojuji, do hospody moc nechodím... Když si přijdu na poštu pro doporučený dopis, je to podobné. To jsem v Hradci nikdy nepoznal.
A jen tak mimochodem: když se narodil můj vnuk, město Hradec Králové ho přijalo do svých řad zasláním složenky na doplatek za svoz komunálního odpadu s platností -11 dní před jeho narozením :-))
3.10.2005 10:36
kojak (neregistrovaný)
RE: matěj
No a v pripade pripojeni by to v Cernilovu melo takhle zustat. Funguje to tak v cele Evrope, ale i treba vedle v pardubicich. Mistni obvody si resi vse samy, na velke projekty vyuzivaji mesto (dotace na velke investice, uzemni plany atd). To jen neznalkove u nas, v cele se superdulezitymi starosty, mluvi o 'samostatnosti'
3.10.2005 17:14
Filip Rigel (neregistrovaný)
RE: zvětšování, expanze,pohlcování...
Naprosto souhlasim. Vzdyt mame v relativnich cislech (mnohdy vsak i v tech absolutnich) nejvetsi pocet obci v Evrope. Pritom je nabiledni, ze cim vice obci, tim vice uredniku, tim vice byrokracie a tim vice penez je nutno vydat na verejnou spravu. Zcela prosta rovnice.
3.10.2005 16:55
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
diskuze i na fóru
Zdravím, protože diskuze na toto téma se rozvinula nad očekávání dobře, bylo založeno v Hradecké fóru speciální vlákno věnované zvyšování počtu obyvatel - forum.hradeckralove.cz/forum.php?id=660. Byla také zřízena nová anketa.
Tak směle do diskuze :-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme