Štítky: | jiráskovy sady | výroční ceny |

Předávání titulů hradeckým talentům a osobnostem slavnostně proběhlo v Jiráskových sadech

Výroční ceny
Výroční ceny | autor: Jakub Misík

Hradec Králové letos uspořádal slavnostní předávání dvou významných ocenění současně. Nejprve byly předány ceny Talenty královéhradecké kultury za roky 2020 a 2021, které získalo šest mladých umělců a klavírní duo. Následovalo slavnostní předávání výročních cen města za rok 2021 hradeckým osobnostem. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo Václavu Uhlířovi, který jako varhaník, diecézní organolog a pedagog působí od roku 1970 na kůru kostela Panny Marie V Hradci Králové. Laureátem ceny Primus inter pares se stal Václav Souček in memoriam za dlouholeté mistrovství slova, jazyka i humoru nejen v rozhlase. Hradeckou sportovní cenu získala tenistka a olympijská vítězka Kateřina Siniaková a Hradeckou múzu Muzeum východních Čech v Hradci Králové za novou stálou expozici Cesty města. Událostí roku se podle hlasování veřejnosti stalo konání 13. ročníku charitativního turnaje Sport Hradec Cup. Slavnostní večer se konal v Jiráskových sadech.

„Všem nominovaným i samotným laureátům ještě jednou gratuluji, děkuji za jejich mimořádnou reprezentaci města a dlouhodobý přínos v oblasti  společenského a kulturního života našeho města. Nechť jsou všichni inspirací pro nás i pro další generace,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Jako první byla předávána ocenění Talent královéhradecké kultury za rok 2020 a 2021. Touto cenou město oceňuje mladé umělce z řad dětí a mládeže do 18 let, kteří dosáhli v předchozím roce (letech) mimořádného úspěchu, umístění v soutěži nebo počinu v oblasti kultury. Výběr provádí na základě návrhů vzešlých z ankety mezi kulturní veřejností, školami a občany města kulturní komise. Ocenění mladí umělci následně obohatili svým účinkováním předávání výročních cen.

Ocenění Talent královéhradecké kultury 2020 a 2021 získali:

Jednotlivci
•    Andrea Šrámková – balet
•    David Štandera – divadlo
•    Antonín Housek – hudba, trubka
•    Martin Probošt – zpěv
•    Barbora Hůzová – výtvarný obor
•    Eduard Bičiště – výtvarný obor
Kolektivy
•    Klavírní duo Nela Fibichová a Dorotea Váňová

Událost roku

Hlavním programem večera bylo předání výročních cen města Hradec Králové, kterých je celkem šest a jsou udělovány na základě návrhů občanů a institucí. Jejich udělování posuzují odborné komise a finálně schvalují zastupitelé města. Událostí roku 2021 v Hradci Králové se stalo konání 13. ročníku Sport Hradec Cupu, tradičního charitativního turnaje v malé kopané. Vybrat se v rámci této akce podařilo neuvěřitelných 1 618 500 korun, které byly rozděleny osmi handicapovaným dětem.


Cenu primátora za studentskou tvůrčí práci  si v oborech přírodovědných, technických a zdravotnických odnesla Kateřina Kiss za inovativní výzkum v medicíně, jehož výsledky obsahují dvě původní vědecké práce prezentující první výsledky studie v impaktovaných časopisech vysoké odborné kvality.
Druhou kategorií byly obory humanitní, společenské a pedagogické, kde exceloval Michal Hubálek, a to za autorství článku „A Brief (Hi)story of Just-So Stories in Evolutionary Science“ a spoluautorství článku „Experimentální studie akceptace pravidel přirozené dedukce v českém jazyce“, které získaly velmi pozitivní ohlas.

Hradecká múza

Za významné počiny na poli kulturním získalo výroční cenu s názvem Hradecká múza Muzeum východních Čech v Hradci Králové za novou stálou expozici Cesty města. Cesty města skýtají ve čtyřech sálech Kotěrovy budovy tři okruhy, které přibližují historii Hradce od pravěku až do dnešní doby, tedy K městu českých královen, K pevnosti a K Salonu republiky. Moderní multimediální instalace s dnes už nezbytným audio průvodcem propojuje velké dějiny s těmi malými, každodenními. K vidění je středověký model města, replika zvonu z Bílé věže, švédské opevnění z třicetileté války, pevnostní brána, prostřílená vrata venkovského stavení z prusko-rakouské války či model města od Františka Žaloudka. Součástí jsou 3D projekce sledující vývoj města, repliky Kotěrova Pražského mostu i Gočárova schodiště, interiér s dobovými obchody či kino Central. Expozice naplnila přání muzea, aby každý, kdo do ní vstoupí, měl zážitek, který si bude dlouho pamatovat.

Sportovní cena

Hradeckou sportovní cenu 2021 získala tenistka Kateřina Siniaková, rodačka z Hradce Králové a olympijská vítězka. S parťačkou Barborou Krejčíkovou zvítězily na Letních olympijských hrách v Tokiu 2020 v ženské čtyřhře, čímž pro Česko získaly první zlatou medaili zpod pěti kruhů v tenise. Společně také vyhrály French Open 2021, Australian Open 2022 a Turnaj mistryň 2021.

Cena Primus inter

Cenu Primus inter pares město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy, sportu. V letošním roce byla udělena Václavu Součkovi in memoriam za dlouholeté mistrovství slova, jazyka i humoru nejen v rozhlase. Václav Souček byl konferenciér, kabaretiér a příležitostný zpěvák Lokálky, vládl kultivovaností, břitkostí a ironií. Byl velkým znalcem folkové scény, proslul i jako redaktor regionálního studia Českého rozhlasu v Hradci Králové, kde více než 25 let uváděl Glosu Václava Součka. V roce 2005 získal novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky.

Cena dr. Františka Ulricha

Cenu dr. Františka Ulricha v letošním roce obdržel varhaník, diecézní organolog a pedagog Václav Uhlíř. Nenápadný a skromný muzikant s pokorou celý život slouží „nástroji věčnosti“, což uložil i do unikátní výpravné publikace Varhany královéhradecké diecéze. Varhaník, diecézní organolog a pedagog působí od roku 1970 na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové. Soustavně se věnuje koncertní činnosti, spolupracuje s mnoha orchestry. Je pedagogem na pardubické konzervatoři, kde vyučuje improvizaci a organologii a externě působí i na hudební katedře Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Papež Benedikt XVI. ho ocenil vyznamenáním Pro Ecclesia et Pontifice.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více

Medaile letos získali sportovec, vědci i městské lesy

U příležitosti výročí založení samostatného československého státu se předával medaile i v hradecké filharmonii. Letos je získali vodní slalomář Vojtěch Heger, farmakolog profesor Jaroslav Květina in memoriam a astronom Martin Lehký in memoriam. Za dlouholetou péči o městské…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme