Štítky: | Volby 2012 |

Před volbami si označte schránku a zkontrolujte platnost občanky

Čitelné označení domovních schránek jmény a související označení domů čísly popisnými, orientačními či evidenčními jsou v tuto chvíli nutností, upozorňuje své občany hradecká radnice . Už o příštím víkendu začne distribuce hlasovacích lístků do schránek voličů. Krajské volby se uskuteční od 12. do 13. října.

Každý volič bude před volbami prostřednictvím výlepových ploch, úřední desky a webových stránek města seznámen s tím, pod kterou volební místnost místně spadá a navíc v zákonné lhůtě před volbami obdrží hlasovací lístky včetně přesných celostátně platných instrukcí. Roznos hlasovacích lístků s instrukcemi se uskuteční v termínu od 28. září do 7. října.

„Je důležité dbát na označení domovních schránek tak, aby se hlasovací lístky dostaly k voliči v tomto termínu. Majitelé nemovitostí, kteří nevědí, jakým číslem popisným, orientačním či evidenčním svou nemovitost označit, mají možnost si tuto informaci zjistit na oddělení osobních dokladů a evidence obyvatel magistrátu města,“ vysvětlila nutnost čitelného označení Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru Magistrátu města Hradec Králové. 

I v letošních podzimních volbách mají pracovníci magistrátu na starost přesně stovku volebních okrsků. Volební místnosti budou pro voliče otevřeny ve standardních časech: v pátek 12. října budou moci voliči přijít od 14 do 22 hodin a v sobotu 13. října od 8 do 14 hodin. Ve volebních místnostech bude mít volební komise k dispozici jak náhradní instrukce, tak volební lístky.

Radnice města nabádá i ke kontrole platnosti svých občanských průkazů, kterým se každý volič prokazuje před volební komisí. „Pro voliče, jejichž občanský průkaz bude v době voleb neplatný, je dána možnost požádat o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě a to z důvodu uplatnění volebního práva. V krajním případě lze ve volební místnosti svou totožnost prokázat i platným cestovním pasem. Často se stává, že k doručení hlasovacích lístků do správné domovní schránky nedojde z důvodu nenahlášení změny trvalého pobytu," upozorňuje Ľudmila Ducháčová. Materiály k volbám jsou totiž doručovány pouze na adresy, které jsou v evidenci obyvatel zavedeny jako adresy trvalých pobytů, nebo adresy pro doručování.

I v těchto krajských volbách je možné požádat o tak zvaný "voličský průkaz", pokud se volič v průběhu voleb nebude zdržovat v obci, kde má právo volit. Voličský průkaz je pak platný na území celého kraje.

Podrobné informace jsou na webovém portálu města pod názvem VOLBY 2012. Zde je možné stáhnout i žádost o vydání voličského průkazu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ve vedení kraje zasedne opět ČSSD

Letošní krajské volby, ale především voliči, rozhodli, že na královéhradecký krajský úřad zasednou zastupitelé ve složení ČSSD, KSČM, Koalice pro Královéhradecký kraj, ODS, TOP 09 a Starostové pro Královéhradecký kraj a zástupci z hnutí Východočeši. Volební účast v našem…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme