Pravidla pro přidělování vyhrazených stání pro invalidy se v Hradci změní

Hradec Králové nastavil nová pravidla pro parkování invalidů.
Hradec Králové nastavil nová pravidla pro parkování invalidů. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové bude přidělovat parkovací místa pro invalidy podle nových pravidel. Ve městě jsou jich zhruba čtyři stovky a jsou vyhrazena na konkrétní registrační značku automobilu. Doposud město tato místa přidělovalo bez omezení držitelům průkazů ZTP a ZTP/P v místě bydliště. To se ale změní. 

Rada města tento týden přijala pravidla, která jednoznačně stanoví, komu bude v Hradci Králové takové místo přiděleno, neboť na ně ze zákona nárok nevzniká. Pravidla zároveň přispějí ke zvýšení transparentnosti celého procesu přidělení vyhrazeného parkovacího místa pro invalidy a zabrání zneužívání přidělení míst.

„V dnešní době je prakticky na celém území města velký nedostatek parkovacích míst. Abychom dali pevný řád přidělování vyhrazených míst držitelům průkazů ZTP či ZTP/P a zabránili zneužívání systému, vytvořili jsme poměrně jednoduchá a logická pravidla, která musí žadatel dodržet,“ vysvětluje Věra Pourová, náměstkyně primátora pro oblast správy městského majetku. 

Čtete také

„Jsem přesvědčená, že podle těchto pravidel město umožní zřídit při splnění stanovených podmínek vyhrazené parkování všem, kteří to skutečně potřebují. Pochopitelně se může objevit případ, kdy bude třeba zohlednit objektivní okolnosti a případně umožnit výjimku. Věřím ale, že k takovýmto situacím bude docházet minimálně.“

Podmínky pro přidělení parkovacího místa pro invalidy

Rozhodnutí o zřízení vyhrazeného parkovacího místa vydává silniční správní úřad, podmínkou je ale souhlas odboru správy majetku města. Vedle standardního požadavku, že vyhrazené místo bude v místě, kde parkování není v rozporu s platnými předpisy, město v pravidlech stanovuje další podmínky, které musí žadatel jako držitel průkazu ZTP či ZTP/P splňovat. 

„Zřízení vyhrazeného parkovacího stání město umožní pouze trvale bydlícím v Hradci Králové, a to přímo v místě trvalého bydliště. Žadatel může mít pouze jedno vyhrazené stání a zároveň nesmí mít jinou možnost parkování, například na vlastním pozemku. Současně musí být majitelem automobilu, pro který se vyhrazené místo zřizuje, popřípadě musí být zákonným zástupcem,“ přibližuje náměstkyně Pourová. Pravidla zároveň vyjmenovávají formy postižení, která držitele průkazu ZTP či ZTP/P opravňují požádat o vyhrazení parkovacího stání a týkají se především pohybového omezení.

Město bude souhlas s vyhrazeným parkovacím stáním vydávat na dobu jednoho roku, poté o něj musí jeho uživatel znovu požádat. „V rámci poskytnutí souhlasu na další období budeme zohledňovat i to, zda žadatel na vyhrazeném místě skutečně parkuje, respektive zda v místě bydliště neparkuje na jiném parkovacím stání,“ dodává Pourová.

Za užívání vyhrazeného parkovacího stání žadatel nic neplatí, pouze hradí náklady spojené s instalací potřebného dopravního značení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více

Škroupova ulice přijde o parkovací místa. Bude obousměrná

Hradecká radnice chce cyklistům zjednodušit jízdu v centru města a lépe tak využívat v březnu otevřenou lávku přes Labe u Aldisu. Chystá proto zavedení obousměrného provozu pro cyklisty ve Škroupově ulici. Její úprava s vyznačením pruhu pro cyklisty si však vyžádá zrušení 22…
Čtěte více

Vedení města chce znovu otevřít jednání o smlouvě s parkovací firmou ISP

Nové vedení hradecké radnice chce opět otevřít otázku parkování ve městě. Třicetiletá smlouva s parkovací firmou ISP je v polovině a Hradec Králové chce znovu otevřít jednání o jejím zrušení. Před devíti lety se to přitom tehdejšímu primátorovi nezdařilo. Velké diskuse…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme