Pravěká vesnice Ve Všestarech se rozroste

Centrum experimentální archeologie - tzv. "pravěká vesnice", které se nachází ve Všestarech, dozná možná výrazných změn. Krajští radní tento týden odsouhlasili přípravu projektu nového Archeoparku. Ten by měl rozšířit stávající pravěkou vesnici na rozsáhlý komplex. Náklady na rozšíření přesahují 35 milionů korun, financování stavby chce krajský úřad zajistit prostřednictvím fondů EU.

„Královéhradecký kraj, Univerzita Hradec Králové a Muzeum východních Čech v Hradci Králové chtějí společně vybudovat komplexní areál, kde bude stávající pravěká vesnice rozšířena o další nové budovy, parkoviště, přístupovou cestu a zázemí pro návštěvníky,“ řekl krajský radní Jiří Nosek, který má na starosti oblast školství a kultury.
Plánovaný Archeopark Všestary bude zahrnovat stávající „pravěkou vesnici“, ke které přibude nová budova s velkou stálou expozicí pravěku a s promítacím sálem a zázemím pro návštěvníky. Vybudováno bude rovněž parkoviště s přístupovou cestou a cyklostezka z Hradce Králové s naučnými tabulemi na místních význačných archeologických lokalitách.
Centrum experimentální archeologie ve Všestarech vzniklo v roce 1998. Areál je od roku 2000 otevřen exkurzím školních dětí. Zabývá se zemědělským obdobím pravěku od mladší doby kamenné do starší doby železné. Jsou zde rekonstrukce objektů - domy, dílny, pece. Vychází z archeologických nálezů na území východních Čech, doplněných znalostmi z ostatních regionů Čech a Moravy i ze zahraničí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme