Pozvánka za nejen víkendovou kulturou

Jazz Goes to Town
Jazz Goes to Town

Až tento pátek nebo sobotu vyřídíte svou voličskou povinnost, udělejte si čas na trochu kultury, která se tento víkend nabízí. Výjimečně zveme i na hudební zážitky, které nás čekají na začátku příštího týdne. 

Víkend v polovině října bohužel už neslibuje nikterak vysoké teploty, a tak opět tedy přišel čas na pozvánky do kina. Program je nachystaný na všechny diváky.

 
Dámy se mohou pobavit u americké komedie „Holky na tahu“. Ta je zavede do typické „ženské“ situace jakou je pozvání svobodných kamarádek na svatbu. Neočekávejte vysoce oduševnělý zážitek, ale na druhou stranu - film o vtipné situace jako ze života nouzi mít nebude. Jak dopadne rozlučka se svobodou se o víkendu dozvíte ve zdejším multikině.
 
Další filmová pozvánka míří za dětmi a jejich rodiči – mohou se těšit hned na několik filmů jim určeným. Novinkou tohoto týdne je však film s názvem „Hotel Transylvánie“. Diváky zavede mezi 3D upíří společnost a ukáže, jak to vypadá, když malá upírka jede na prázdniny a navíc u toho stihne prožít první lásku. Problém ovšem je, že se zamiluje do toho nesprávného – do obyčejného člověka.
 
„Ze všech stran nás obkličujou, až nás jednoho dne spolknou. Všechny města se spojej a naše vesnice zmizí,“ takovou obavu popisuje v novém filmu Cesta do lesa Bolek Polívka. Film, který je volným pokračováním snímuku Cesta z města, navazuje na téma soužití člověka s přírodou a zavede diváka mezi už známě hrdiny. Tentokrát se rodina „ajťáka“ Maráka představí o 12 let starší, usazená na vesnici a jako hlavního hrdinu film slibuje především les ve všech jeho podobách.
 
Na zábavně-vzdělávací akci zveme v neděli do Muzea východních Čech, bude se tady konat Pravěká neděle. V dopoledních i odpoledních hodinách je připravena kreativní dílna pro všechny zvědavce, kteří si chtějí zažít dobrodružnou výpravu za Kelty a Římany. „Součástí programu bude krátký film Příběh kamene o životě Keltů a kreativní dílna. Výrobek si děti odnesou domů,“ lákají pracovníci muzea. Výprava proběhne v prostorách, kde se nyní stále ještě koná výstava s názvem Pravěk je kůůl.
 

Příští týden na hradecké kulturní scéně

 
Pro tentokrát do kulturní pozvánky zařazujeme i dvě akce, která se uskuteční hned z kraje příštího týdne.
 
Jazzový hradecký svátek – festival Jazz Goes to Town 2012, začíná v pondělí. „Festival bude zahájen v pondělí 15. října v 19 hodin koncertem mezinárodního jazzového seskupení saxofonisty Luboše Soukupa na jevišti Divadla DRAK. S kolegy z Německa, Dánska a Švédska se Luboš potkal na svých dánských jazzových studiích. Hostem kvarteta bude kytarista David Dorůžka,“ popisují organizátoři úvodní vystoupení festivalu. Na letošní ročník se muzikanti sjeli ze zemí jako je Argentina, Švýcarsko, Srbsko, ale i ze Slovenska a samozřejmě do Hradce zavítá i mnoho domácích interpretů. „Závěr festivalu patří excelentní performanci, ve které budou improvizované pasáže střídány pasážemi přesně danými. Tématem bude dílo Jimiho Hendrixe, někdy jenom text, někdy zaranžovaný motiv, ale jindy ho budete v muzice hledat,“ zvou všechny jazzové fanoušky pořadatelé festivalu. Festival potrvá do přístí soboty.
 
Dalším zajímavý hudebním zážitkem bude první ročník vysokoškolského festivalu, kterým chtějí pořadatelé založit tradici hudebního vítání nového semestru. Jednodenní festival s názvem Hradecké studentské slavnosti slibuje oslavu studentského života v rytmu hudby a se spoustou zábavy. „V úterý 16. října zavítají do královéhradecké sportovní haly TJ Slavia známé české kapely Mandrage, Skyline a Rybičky 48, společně s nimi úspěšné hradecké kapely Memphis, Dlouhej tah a The Coolers,“ popsal Lukáš Sojka, jeden z organizátorů Hradeckých studentských slavností. Dodává ještě, že Hradec Králové je městem studentů a ti si žádají bohatý kulturní život a proto vznikla myšlenka hudební festival, jenž je vstupenkou do zimního semestru. Od prvního ročníku si pořadatelé slibují až 2000 diváků převážně z řad studentů Univerzity Hradec Králové a hradeckých fakult Univerzity Karlovy. „Vítáni jsou samozřejmě i studenti středních škol a všichni fanoušci vystupujících kapel,“ doplnil Sojka. Další informací najdete na webových stránkách Hradeckých studentských slavností.
 
Sledujte také naši kulturní rubriku, dozvíte se o akcích, které se v Hradci připravují. 
Pravěká neděle čeká v muzeu Pravěká neděle čeká v muzeu
Letošní jazzový festival je plný hvězd Letošní jazzový festival je plný hvězd

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme