Pozor na podvodníky. Hluchoněmí začali podle policistů plynně mluvit anglicky

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hradeckralove.cz

V centru Hradce Králové se opět objevili "hluchoněmí" cizinci. "Stojí na ulici s cedulí v ruce a od kolemjdoucích občanů se snaží vymámit finanční příspěvek. Tentokrát však o finanční příspěvek požádali strážníka mimo službu," uvedla mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová. A to se podvodníkům samozřejmě nevyplatilo.

Městský policista v civilu se s podobnými podvodnými sbírkami setkal nejednou v rámci své pracovní služby, proto bez váhání zavolal kolegům z operačního pracoviště a požádal o vyslání hlídky.

"Původně hluchoněmí začali s hlídkou plynně anglicky komunikovat. Protože u sebe cizinci neměli žádné doklady, byli k ověření totožnosti předvedeni na služebnu Policie ČR. Policisté si dvojici převzali k dalšímu řešení," řekla mluvčí hradecké městské policie. A varovala občany před podobnými podvodníky, kteří se pod různými záminkami snaží vylákat z lidí peníze, přičemž při odmítnutí jsou často agresivní. 

"Obecně platí, že každá sbírka pořádaná na území města musí být schválena magistrátem a zároveň je o ní informována i městská policie. Všichni účastníci sbírek u sebe musí mít osobní jmenování s průkazem totožnosti, zapečetěnou kasičku s razítkem magistrátu města a alespoň kopii o povolení sbírky. Zároveň platí i nepsané pravidlo, že sbírky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pořadatelů. Pokud si občané nejsou jisti, zda je oslovil pracovník v rámci řádně schválené sbírky, či se jedná o podvodníka, měli by se obrátit na městskou polici. Ta je oprávněna, stejně jako Policie ČR, provést kontrolu 'výběrčích'," dodala mluvčí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme