Povolební spolupráce v Hradci se začíná rýsovat

Kdo zasedne na další čtyři roky ve vedení magistrátu?
Kdo zasedne na další čtyři roky ve vedení magistrátu? | autor: hradeckralove.cz

Již od soboty jsou známy výsledky komunálních voleb. Zatímco v některých zejména menších městech se již podařilo vyjednat nové složení radnic, v Hradci Králové zatím podoba budoucí radnice není definitivně jasná.

Podle našich informací v úterý proběhla první jednání mezi vítězem voleb Hradeckým demokratickým klubem a zástupci některých dalších stran, které se probojovaly do zastupitelstva.

První dva partnery pro budoucí koalici má primátor Fink jasné. "Určitě vidíme jako své koaliční partnery TOP 09 a Koalici pro Hradec," uvedl Fink v iDnes.cz. Toto uskupení by však nebylo schopno v zastupitelstvu získat nadpoloviční většinu a tak je jasné, že bude potřeba jednat ještě s dalšími stranami. Ve hře jsou především ANO, ČSSD a ODS.

TOP 09 akceptuje nabídku od vítěze voleb HDK

Na úterních jednáních, která měla spíše seznamovací charakter, se projednávaly možné průsečíky volebních programů a možná spolupráce dalších subjektů. Všichni oslovení však byli velmi opatrní v hodnocení uplynulých schůzek. Sdílnější byl pouze lídr hradecké TOP 09 Jindřich Vedlich, který uvedl, že od HDK již přišla nabídka na další spolupráci a že TOP 09 ji akceptovala. S dalšími stranami, které HDK hodlá oslovit při jednání o podobě nové radnice nemá TOP 09 závažnější problém, podle Vedlicha respektují právo vítěze voleb vybrat si partnery pro koaliční jednání.

ANO 2011 chce raději Vlasáka než Soukupa

V podobném duchu hovořil i lídr kandidátky ANO 2011 Václav Víška. Podle něj existuje dost bodů, na kterých se s HDK shodnou. Jako příklad uvedl řešení parkování ve městě. Ani ANO podle Víšky nemá problém s dalšími stranami, připustil však, že v rámci ODS by pro ANO byl schůdnější osobou bývalý primátor Oldřich Vlasák než stávající náměstek Martin Soukup. Závěrem týdne bude mít ANO jednání svého klubu a na něm se bude hovořit o dalším vývoji.

ČSSD je nadále otevřená jednání, čeká se ale na výsledky senátních voleb 

Ve hře je i ČSSD a také její zástupci odcházeli z úterního jednání dobře naladěni. Možnost spolupráce je podle nich nadále otevřená, podrobnější komentáře však neposkytli s tím, že vše podstatné se bude řešit až příští týden. Podle našich informací za vyčkávací taktikou může být druhé kolo senátních voleb. ČSSD má totiž ve hře stále svého kandidáta Jaroslava Malého. Proti němu stojí bývalý primátor Oldřich Vlasák z ODS, který je ale také ve hře pro budoucí uspořádání na magistrátu. Primátor Fink přitom vyjádřil Vlasákovi podporu pro druhé kolo senátních voleb a to by mohl být teoreticky problém. Stejně tak panuje mezi HDK a ČSSD rozdílný názor na řešení situace ohledně parkování ve městě.

Kolik bude náměstků? Vítěz voleb chce o jednoho méně

Dalším problémem se může jevit i počet náměstků. Fink pro iDnes.cz uvedl, že by upřednostňoval tři náměstky, přičemž dosud byli náměstci čtyři. I kdyby si však HDK jako vítěz voleb kromě postu primátora nenárokoval žádný post náměstka, na některé další potenciální koaliční partnery by tento druhý nejvýznamnější post ve vedení města nezbyl.

Jasněji by mohlo být až příští týden

Budoucí podoba složení radnice by mohla být známa počátkem příštího týdne. Zastupitelské kluby jednotlivých subjektů totiž budou mít závěrem týdne svá jednání, více světla do složení nové koalice také vnese druhé kolo komunálních voleb.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.10.2014 20:58
Pavel (neregistrovaný)
Vědět, že se budete paktovat s TOP 09, tak bych si tu cestu do volební místnosti klidně odepřel, myslím že to je podraz na všechny slušné voliče
15.10.2014 22:01
Luboš (neregistrovaný)
RE:
Jaký podraz? Normální demokratický systém a buďte rád, že je.
Aby nikdo nemusel paktovat s jinou stranou, tak by musela získat výrazně víc než 50 % hlasů. Takhle se vždycky musí spojit někdo s někým a myslím, že je to tak správně, že nikdo nemá rozhodovací většinu a je nutné dělat kompromisy, jen musí být rozumné a prospěšné většině.
17.10.2014 07:26
Kuba (neregistrovaný)
RE:
Podraz by naopak byl, kdyby se TOP vynechala. Myslím, že hradečtí voliči dali jasně najevo, že jim poslední 4 roky vedení radnice vyhovovalo.
17.10.2014 07:26
Kuba (neregistrovaný)
RE:
Podraz by naopak byl, kdyby se TOP vynechala. Myslím, že hradečtí voliči dali jasně najevo, že jim poslední 4 roky vedení radnice vyhovovalo.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Hradecká ODS a ANO dohodly menšinovou vládu, ještě jednají s opozicí

Hradec Králové bude mít do příštích komunálních voleb v roce 2022 menšinovou vládu ODS s hnutím ANO. Na další spolupráci se podle informací serveru iDNES.cz domluvili oba stávající partneři, které nedávno opustili koaliční spojenci ze Změny a Zelených.
Čtěte více

K volbám s rouškou a vlastní propiskou. Půjde volit i z auta

O tom, kdo zasedne v novém zastupitelstvu kraje, rozhodnou občané 2. a 3. října. Volba senátora proběhne ve stejném termínu a případné druhé kolo pak 9. a 10. října. Volit se v Hradci Králové bude v 85 volebních okrscích. V souladu s protiepidemickými opatřeními bude možné…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme