Povodně v Královéhradeckém kraji si již vyžádaly zraněné

Orlice u Malšovic, dopolední snímek | Foto: J. Gangur
Orlice u Malšovic, dopolední snímek | Foto: J. Gangur

Povodně, které v noci na neděli zasáhly Královéhradecký kraj, postihly především horské a podhorské oblasti kraje v povodí Labe, Hradce Králové se varování zatím netýká. Velká voda zasáhla především Hostinné a Rudník a zaplavila silnice mezi Svobodou nad Úpou, Janskými Lázněmi, Pecí pod Sněžkou a také mezi Hostinným a Dvorem Králové nad Labem. 

Aktuální fotografie Labe v Hradci Králové u elektrárny Hučák najdete na našem Facebooku.

Deset lidí musely vyprošťovat vrtulníky záchranářů a policie ze střech rodinných domků a chat. Vodohospodáři a meteorologové předpokládají, že během nedělního dopoledne by se měla povodňová voda posouvat dále po proudu Labe. V Jaroměři proto od 8. hodiny ráno stavějí protipovodňové hráze. 

Sledujte předpověď počasí

Mimořádná situace si vynutila zasednutí povodňových komisí. „Situace je mimořádná, nicméně kraj a jednotlivé povodňové komise v obcích a městech organizaci záchranných prací zvládají. Napjatě očekáváme především vývoj počasí, které bude průběh povodní zásadně dále ovlivňovat. Ke zhoršení může docházet v okolí Dvora Králové, Jaroměře a také na Jičínsku. Osobně vyrážím do Jaroměře a Dvora Králové, můj první náměstek vyráží do Hostinného a krajský radní pro životní prostředí jede do Nového Bydžova na Chlumce nad Cidlinou,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který svolal v 8:30 krajskou povodňovou komisi. Ta se dnes sejde znovu ve 13 hodin.

V souvislosti s povodněmi museli záchranáři ošetřit dva zraněné

Dva zraněné museli ošetřit krajští záchranáři v souvislosti se stoletou povodní, která během nedělní noci zasáhla Královéhradecký kraj. Vrtulník musel z nepřístupných oblastí vyprostit 11 lidí, většinou ze střech rodinných domů a chat.

„Vrtulník musel letět pro 45-letého Němce, kterého se podařilo vyprostit z potoka nad Horním Maršovem. Značně podchlazeného muže s otřesem mozku převezl z nedostupné oblasti do trutnovské nemocnice. V Úpici jsme ošetřovali ženu, která utrpěla v souvislosti s velkou vodou zranění nohy, tam vrtulník nemusel,“ sdělil Jiří Mašek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme