Štítky: | Zatupitelstvo | Vyhláška | Zábor |

Poplatky za užívání veřejného prostranství se od ledna navýšily

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Minimální dopad na občany města s sebou nese od počátku ledna úprava poplatku za zábor veřejného prostranství, který se celých osm let neměnil.

Podle tiskové mluvčí si město od navýšení poplatku slibuje urychlení výkopových prací na veřejných prostranstvích, což otevře cestu k užití prostor i pro jiné účely.

Zahrádkovného se zvýšení netýká. 

Nová obecně závazná vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství nabyla účinnosti 1. ledna tohoto roku a zvyšuje poplatky za zábor prostranství při stavebních a výkopových pracích a také při umisťování lešení. Nová sazba za každý den je 10 Kč za metr čtvereční, zatímco dříve se poplatek za takovou plochu pohyboval od jedné do pěti korun a závisel na délce záboru. 

„Zvýšení poplatků je v podstatě dobrá zpráva pro občany města, protože si firmy, například při pokládání různých inženýrských sítí, více rozmyslí, po jakou dobu budou veřejná prostranství, zejména komunikace a chodníky, využívat. Vyhláškou došlo ke zvýšení poplatku za využívání veřejných ploch. Sazba je vždy určena za metr a den,“ vysvětlila Jana Vaňková, která na odboru správy majetku města pracuje jako vedoucí oddělení správy nebytových prostor a veřejných statků.

Radnice uvádí, že hlavním důvodem změny je potřeba přimět stavební firmy, aby byly zábory dělány jen po nezbytně dlouhou dobu. „Bude samozřejmě na každé firmě, jak dlouho bude danou stavbu realizovat, nicméně jsme přesvědčeni, že se vzhledem k ekonomice budou společnosti snažit, aby veřejná prostranství zabírala skutečně jen po dobu nezbytně nutnou,“ doplnila Jana Vaňková.

Výhodou nové vyhlášky má být zvýšení příjmů do rozpočtu města. "Při porovnání poplatků v rámci statutárních měst jsme zjistili, že jsme například poplatek za výkopové práce měli nastaven velmi nízko,“ řekl Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku města a dodal, že se město bude více zaměřovat na kvalitu komunikací po provedených zásazích.

Zvýšení uvedeného poplatku je podle vyjádření z radnice logickým krokem i proto, že často dochází k znehodnocování majetku města. „Inženýrské sítě jsou uloženy v chodnících a komunikacích, které jsou v majetku města. Oprava jakékoliv havárie znamená, že se komunikace musí rozkopat a následně znovu opravovat,“ konstatoval náměstek primátora Martin Soukup.

V předešlé vyhlášce bylo uvedeno, že lešení, které slouží pro obnovu nebo zlepšení vzhledu budovy, je po dobu šedesáti dnů za rok osvobozeno od poplatku za užívání veřejného prostranství. Nová vyhláška již s tímto osvobozením nepočítá. „Stávalo se, že někdo postavil lešení, ale například dva dny se pracovalo a čtrnáct dnů ne. Zdražením poplatku stavebníky nutíme k co největšímu zkrácení záborů,“ dodala Jana Vaňková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec chce vyhláškou bojovat proti žebrání

Zákaz žebrání by mohl od příštího roku platit v Hradci Králové. Připravovanou vyhláškou se začalo zabývat vedení města. Platit by měla na vybraných místech, ale také u sběrných dvorů. Dále by měla nová vyhláška zakázat žebrání třeba u obchodních center, nádraží nebo autobusového…
Čtěte více

Zákaz čerpání vody nefunguje, vyvolává spíše zmatek

Enormní sucho a vysoké teploty způsobily razantní pokles hladin řek i podzemních vod. S cílem snížit spotřebu vydal magistrát zákaz čerpání vody z povrchových i podzemních zdrojů pro jiné účely, než osobní hygienu, zásobování pitnou vodou a  odběry ve veřejném zájmu. A…
Čtěte více

V Hradci dochází voda, město zakázalo zalévání zahrad

Ve čtvrtek odpoledne vydala radnice přísný zákaz zalévání zahrad ze studní, vrtů a povrchové vody. Město tím reagovalo na doporučení Povodí Labe, které na problém s úbytkem spodních vod upozornilo. Za porušení vyhlášky hrozí lidem tučná pokuta – ve správním řízení může…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme