Poplatky městu už tolik nenesou

Stále méně peněz vybírá Hradec Králové od svých občanů na poplatcích. Zatímco v roce 2006 takto radnice získala 62,3 milionu korun, v loni to bylo pouze 58,6 milionu Kč. Dluhy obyvatel přitom stále rostou. Nyní přesahují 18 milionů korun.

Hradecký magistrát vybíral od lidí celkem šest poplatků - za psy, za pronájem veřejného prostranství, ze vstupného, z ubytovacích kapacit, za provoz výherních automatů a za likvidaci komunálního odpadu. Poplatek ze vstupného byl loni zrušen. Podle radnice byla získaná částka malá a neodpovídala nákladům vynaložením na její výběr. Od placení popelnic město dále osvobodilo děti do šesti let. Když k tomu připočítáme klesající počet výherních automatů, které jejich majitelé vyměňují za moderní videoterminály, z nichž odvádí poplatek ministerstvu financí, a klesající počet plátců za likvidaci odpadu, je velmi reálný předpoklad, že ani v příštích letech nebude městem vybraná částka vyšší.
Nejvíce peněz získává město za likvidaci komunálního odpadu. V této kategorii ale zároveň eviduje nejvíce dlužníků. Podle radnice se jedná často o dlouhodobé neplatiče, ze kterých se jen těžko podaří dluh vymoci. Zvyšují se však i dluhy za ostatní služby. Celkově tak nyní radnici chybí v kase 18,2 milionu korun. Meziročně se dlužná částka zvýšila téměř o 6 milionů Kč.
A jaké částky z jednotlivých poplatků město v roce 2008 vybralo? Z odpadu to bylo 38,5 milionu Kč, za psy 3,3 milionu Kč, za pronájmy veřejného prostranství 6,6 milionu Kč, ze vstupného 32 tisíce Kč, z ubytovacích kapacit 994 tisíce Kč a z výherních automatů 9,1 milionu Kč. Kvůli poklesu vybrané sumy by se tak možná městu opět hodily poplatky z parkování.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme