Poplatky jsou pryč, ordinace se plní

Neuběhly ještě ani dva měsíce od zrušení regulačních poplatků u dětí a už mají lékaři jasno. Ordinace se opět plní. A zbytečně. Nárůst počtu ošetřených je podle hradeckých lékařů několikanásobný. Rodiče přicházejí i s maličkostmi, regulační poplatky už je nenutí přemýšlet.

„Proti době, kdy byly poplatky, teď máme dvojnásobek pacientů. Chodí s každou drobností. Vždycky, když je něco zadarmo, tak se to víc čerpá. Za doby poplatků jsme měli jeden den za celý rok, kdy tady bylo víc dětí než čtyři nebo pět současně. Teď to máme pravidelně denně,“ potvrdil problém Hradeckému deníku dětský lékař Zdeněk Slavík. Plné ordinace zaznamenávají od 1. dubna 2009 i ostatní lékaři v Hradci Králové.
První statistiky Sdružení praktických lékařů nárůst počtu malých pacientů zaznamenaly také. „Pacientů je víc určitě o deset patnáct procent,“ uvedla Deníku Eva Svobodová, předsedkyně okresní pobočky Sdružení. Rodiče podle ní začali děti do ordinací vodit i opravdovými drobnostmi. Zkušenosti také ukazují, že často s jedním nemocným dítětem rodiče přivedou i druhé, zdravé. Preventivně. Na takovou praxi upozorňuje v Deníku doktorka Jiřina Šrůtková.
Současně pediatři upozorňují, že se stále nedohodli s pojišťovnami na kompenzaci ztrát za nevybírané poplatky u dětí. Proti ostatním jsou tak dětští lékaři v nevýhodě. Neočekávaně nižší příjmy mohou zabrzdit obnovu ordinací, nákup nové techniky a v neposlední řadě i ohrozit mzdy lékařů a sestřiček. Omezení péče však podle předsedy regionálního Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Štefana Hrunky zatím nehrozí. „Zatím dáváme přednost jednání,“ řekl Hradeckému deníku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme