Pomník Ulricha bude vytvořen do roka

Pomník bývalého starosty Františka Ulricha, za který hradecká radnice vydá celkem 3,5 milionu, má za rok stát na náměstí Svobody před budovou vysoké školy. Radní zakázku přidělili sochaři Stanislavu Hanzíkovi.

„Socha z tmavého dioritu by měla stát do dvou milionů korun. Počítáme také s úpravou okolí za 1,5 milionu korun,“ sdělil náměstek primátora Martin Soukup. Radnice autora díla vybrala na doporučení Spolku výtvarných umělců Mánes. Památkáři dali podmínku, že to musí být figurální pomník. „Pomník bude složen z  dva a půl metru vysoké sochy sedícího Ulricha v křesle a žulového obelisku se slunečními hodinami, který má znázorňovat Gočárův regulační plán města,“ uvedl náměstek Soukup. Radnice oslovila dílnu Stanislava Hanzíka letos v červenci. „Sochař vytvořil pomník Karla Hašlera a nyní dokončuje sochu kardinála Josefa Berana,“ dodal Soukup.
Hradecká radnice se myšlenkou stavby  pomníku zabývala již kolem roku 2000. Ten měl být tehdy umístěn na Ulrichově náměstí, památkáři však návrh odmítli.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme