Pomník starosty Ulricha bude odhalen v pondělí

Už v pondělí 8. listopadu bude na náměstí Svobody v Hradci Králové slavnostně odhalen pomník někdejšího hradeckého starosty Františka Ulricha. Autorem pomníku je akademický sochař Stanislav Hanzík. Pomník bude na své místo instalován již v sobotu za účasti profesora Hanzíka.

Socha starosty Ulricha je z prachatického dioritu. „Tento kámen má specifické vlastnosti – jedná se o nejtěžší kámen v republice, který šlo použít. Symbolicky jsem použil jeden z posledních bloků tohoto kamene, který byl v České republice vytěžen,“ řekl Stanislav Hanzík. Ten na soše pracoval zhruba jeden rok.
Ačkoliv je v Hradci Králové již náměstí, které nese Ulrichovo jméno, socha bude umístěna na náměstí Svobody. "Z tohoto místa je nejlépe patrno, jak citlivě bylo dříve zacházeno, po zboření Pražské brány, s panoramatem města, které není nikterak poškozeno. Jsem přesvědčen o tom, že právě na tomto místě bude důležitost Ulrichova činu nejlépe čitelná,“ řekl již dříve Hanzík.
Akademický sochař Stanislav Hanzík je mimo jiné autorem lvů před budovou Karolina, plastiky ležícího koně v Lázních Teplice, busty Bedřicha Smetany v Klicperově divadle, je rovněž například autorem pomníku Jaroslava Seiferta v Kralupech a Ivana Hlinky v Litvínově, jeho kamenný Poutník stojí na vrchu Gothard v Hořicích, vytvořil také jedno ze zastavení Křížové cesty na Kuksu

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme