Pokutu za parkování Hradec platit zatím nechce

Koncesní smlouva s Atolem byla chyba, jedná se o nadlimitní veřejnou zakázku. To vzkázal antimonopolní úřad Hradci Králové. Současně mu vyměřil pokutu 1,5 milionu korun. Město ale zatím platit nechce a vyčkává. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

Podle radnice i firmy Atol není pravdou tvrzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že se zakázkou nejsou spojena rizika. „Zcela jistě neseme rizika s financováním systému, vnesli jsme do něj vlastní prostředky, vzali si úvěry od bank. Jako vedlejší účastník řízení určitě podáme rozklad rozhodnutí úřadu,“ řekl Hradeckému deníku šéf Atolu Dušan Čížek.

Záměry antimonopolního úřadu vítají především odpůrci parkovacího systému ve městě. „Už přes rok obíháme s našimi námitkami všechny možné instituce, včetně samotného zastupitelstva. Nikde jsme nebyli vyslyšeni, až teprve tento úřad nám dal za pravdu,“ vysvětlila Deníku Lenka Trkalová, která v loňském roce uspořádala po městě petici. S peticí ale neuspěla ani u zastupitelstva, na policii ani na okresním či krajském zastupitelství.

Podle radnice byl ale postup města při podpisu koncesní smlouvy v pořádku. „Do soutěže se mohl přihlásit každý, pokud se ukáže, že bylo soutěžní prostředí narušeno, odpovědnost by měla nést firma, která pro nás řízení dělala,“ bránil v Hradeckém deníku postup města mluvčí Václav Svoboda. Teď právníci Magistrátu pracují na rozkladu proti rozhodnutí o pokutě.

Autoři původní petice proti Atolu mezi tím chtějí znovu oslovit městské zastupitele. „Kroutili jsme tenkrát hlavou nad rychlým rozhodnutím zastupitelů, ti by teď měli pokutu zaplatit ze svého,“ prohlásila v Deníku Lenka Trkalová. A s kritikou se připojuje i opozice. „Než se rozhodlo o uzavření smlouvy, mělo se to konzultovat s lidmi, nelíbí se nám, že příjmy z parkovného nejdou městu a musí se platit nehorázné sumy za pronájem parkovacích míst. Smlouva by se měla změnit a nebo vypovědět,“ dodala Hradeckému deníku zastupitelka za ČSSD Hana Orgoníková.

Na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže také čekal soud, který řeší žalobu dvou hradeckých advokátů o vrácení parkovného. Soud by měl pokračovat na konci srpna.

Radnice zatím na smlouvě s Atolem trvá a pochybení odmítá. Drobné změny ale připouští. „Budeme se smlouvou zabývat a chceme ji polidštit, brát v potaz názory obyvatel. Jinak ale město parkovací systém potřebovalo a ten plní svůj účel,“ potvrdila Hradeckému deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.7.2010 18:16
STDM (neregistrovaný)
„Budeme se smlouvou zabývat a chceme ji polidštit, brát v potaz názory obyvatel.....". Doposud se v potaz názory obyvatel moc nebraly. Taky nevím, co si mám pod pojmem polidštit smlouvu představit.

13.7.2010 12:26
Diviš (neregistrovaný)
Když jsem si dnes přečetl kolik paní Finfrlová, Divíšek a spol mají vedlejších příjmů a za nic ta se jim ani nedivím,že se jim počínání ATolu zdá z hlediska financí normální.Ono by je to chtělo vyměnit všechny,ale za koho?.Do politiky někdy přicházejí i slušní,ale příležitost dělá zloděje.Nápad že by Finfrlová mohla vyměnit Divíška mě vede k tomu ,že se asi budu muset odstěhovat.Myslel jsem si,že to nemůže být horší ,ale touto výměnou asi ano.To je jako Bradík a Franc.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme