Pokutu kvůli ISP "pachatelé" nezaplatí

Pokutu 1,5 milionu korun za smlouvu s ISP (bývalý Atol) nebudou platit ti, kteří stáli u zrodu smlouvy. Návrh, aby pokutu vyměřenou Hradci Králové antimonopolním úřadem zaplatili ti, kdo v minulém zastupitelstvu hlasovali pro smlouvu s tehdejším Atolem, minulý týden zastupitelstvo nepodpořilo.

Pokutu za chyby v koncesní smlouvě zaplatí všichni Hradečané. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže před časem konstatoval, že postup města při zadávání výstavby nových parkovacích míst byl v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Informaci přinesl Hradecký deník s tím, že se ale město chce proti pokutě soudně bránit.
„Peníze zaplatit musíme, ale podali jsme žalobu proti tomuto rozhodnutí. Pokud neuspějeme, budeme se na náhradě škody chtít dohodnout se společností Gordion,“ popsal Hradeckému deníku další postup primátor Zdeněk Fink. Společnost Gordion pro Hradec organizovala celý koncesní projekt. „Vzhledem k tomu, že magistrát se společností hodně spolupracuje, předpokládám, že nám vyjde vstříc, ale počkáme až na rozhodnutí soudu,“ dodal v deníku primátor.
Antimonopolní úřad ale tvrdí, že se jednalo o nadlimitní veřejnou zakázku na stavební práce a nikoli na koncesi. Na pokutě proto trvá a zamítl i rozklady proti tomuto rozhodnutí, které hradecký Magistrát podal. Hradec musel kvůli pokutě použít finanční rezervy.
Parkovací systém už od počátku tvrdě kritizovala tehdejší opozice a stále je trnem v oku řidičům i podnikatelům. Nové vedení radnice už několikrát slíbilo, že se chce parkováním ve městě zabývat. Konkrétní výsledky ale zatím nejsou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.2.2011 22:52
keš  (Nováček)
No a co jste čekali? hahaha
2.2.2011 11:02
faultfinfer  (Nováček)
To vše bohužel jen potvrzuje fakt, že většina politiků jsou lumpové, kteří nenesou žádnou odpovědnost za své konání. Věškerou odpovědnost a to především tu hmotnou, nesou voliči a to bez ohledu na to, zda je zvolili nebo ne. Jediný lék je, zákonná hmotná odpovědnost politiků, bez ohledu na výši jejich platu.
2.2.2011 12:51
AdamZ  (Nováček)
Vážení spoluobčané,
rád bych tu upřesnil, že návrh podaný paní zastupitelkou Fialovou počítal s tím, že bude uloženo radě města, aby zahájila právní kroky k vymáhání pokuty po někdejších zastupitelích, kteří svým neuváženým hlasováním poškodili město, až tehdy, pokud žaloba proti firmě Gordion bude neúspěšná. Jednalo se tedy o velice rozumný návrh, který plně zohledňoval souslednost jednotlivých kroků a vymáhání po bývalých (v řadě případů i současných) zastupitelích bral až jako poslední možnost (pokud město neuspěje s žalobou proti rozhodnutí ÚOHS a neuspěje ani ve sporu s firmou, která smlouvu připravila). Rozhodně se nejednalo o nějaký planý výkřik. Bohužel, tento návrh podpořilo pouze 8 zastupitelů.
Jak kdo hlasoval o tomto návrhu si můžete přečíst zde: web2.mmhk.cz/zm/hla/2011/04/0038.xml . Rovněž doporučuji přehrát si zvukový záznam z projednávání tohoto bodu (web2.mmhk.cz/zm/2011/04/HerSieFlash.html - bod 20). Úroveň argumentace některých našich zastupitelů je skutečným zážitkem.
Zdraví Adam Záruba
2.2.2011 15:35
ladis  (Nováček +75)
Občané a návštěvníci města ve výzvě, kterou podepsalo na čtyři tisíce lidí, vyzývají ty zastupitele, kteří hlasovali pro přijetí koncesní smlouvy, aby udělené pokuty zaplatili ze svých peněženek. Jak výzva vznikla?
Jednoduše na základě opodstatněné domněnky, že zastupitelé schvalovali koncesní smlouvu bez znalosti věci, a tím porušili slib zastupitele. Smlouvu dostali až před jednáním zastupitelstva na stůl a k jejímu schválení jim stačilo dvaadvacet minut. Za tuto dobu není možné obsáhlý právní dokument, jakým smlouva je, ani přečíst, natož zodpovědně prostudovat a zvážit rizika závazku města na třicet let. Tak nevypadá zodpovědné rozhodování. Přitom slíbili, že budou svoji funkci vykonávat svědomitě. Navíc se o takto důležité věci rozhodlo tři dny před komunálními volbami.
Výzva občanů však nebyla zastupiteli vyslyšena. Pouze osm zastupitelů hlasovalo pro návrh usnesení, které zavazovalo radu města přijmout právní kroky k úhradě pokuty z kapes viníků, tedy zastupitelů, kteří smlouvu odsouhlasili. Byli to všichni zastupitelé za KSČM a Změnu pro Hradec. Ostatní využili možnost zdržet se, někteří byli proti návrhu a část ČSSD nehlasovala vůbec.
Co zastupitelům říká tzv. Semilská výzva?
V případě zvolení do zastupitelstva se nově zvolení zastupitelé svým podpisem zavazují, že budou prosazovat vypracování, změnu a schválení takových směrnic a pravidel, které budou účelně bránit korupci na úřadě. Bod 5 této výzvy konkrétně říká, že za špatné rozhodnutí ponesou odpovědnost konkrétní lidé a že bude vůči této osobě, vznikne-li obci škoda, uplatňován nárok na úhradu této škody. Všichni zastupitelé se tváří, že jsou s ní seznámeni.
Paradoxně v zastupitelstvu podepsalo tzv. Semilskou výzvy již pět zastupitelů. Pouze jeden zastupitel návrh, který je v souladu s citovaným bodem 5 tzv. Semilské výzvy, podpořil. Ostatní čtyři, včetně primátora města Zdeňka Finka (HDK), byli buď proti návrhu, nebo se zdrželi hlasování. Vcelku smutné, že?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme