Pokračování dálnice na Polsko nejdřív za 3 roky

Evropské peníze z fondu Doprava by mohly posunout hradeckou dálnici D11 blíž k polské hranici. Začít stavět by se mohlo už se začátkem nového programovacího období v roce 2014.

Informace zazněly na veřejném slyšení, které uspořádalo sdružení pro výstavbu dálnice D11 a rychlostní silnice R35. Poslankyně za ČSSD Hana Orgoníková se zde opřela do bývalého ministra dopravy Víta Bárty: "Poláci jsou již ze své strany připraveni a provádí výstavbu, zatímco my jsme se dostali pouze k Hradci Králové. Neměli bychom již otálet.“
Kromě politiků se v královéhradecké Střelnici sešli i zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a starostové některých dotčených obcí. Podle zástupce ministerstva dopravy Martina Janečka si od hradecké dálnice mimo jiné slibují odlehčení přetížené D1 a zvýšení bezpečnosti na silnicích v regionu. „Pokračování dálnice směrem k Trutnovu a komunikace R35 je mimořádně důležitá také z hlediska podpory růstu naší ekonomiky,“ dodal v Hradeckém deníku Martin Janeček.
Dotazy účastníků sezení se týkaly také Ludmily Havránkové. Přes sliby, výhrůžky i ultimáta s ní stát dodnes nedokázal podepsat smlouvu o odkupu pozemků. „Smlouva s paní Havránkovou byla za minulého ministra před podpisem. Havránkové určovala nadstandardní výhody a ministr Bárta prohlásil, že bude preferovat jiné rozhodnutí než učinila úřednická vláda před jeho nástupem. Svým poradcům zadal hledat řešení, které by uspokojilo potřeby rodiny Havránkových, ale nesmělo by zavdat vzniku precedentům v budoucích stavbách,“ vysvětlil Hradeckému deníku Martin Janeček. Na další informace uvalilo ministerstvo informační embargo.
Přes všechny problémy se zdá, že pokračování stavby D11 bychom se mohli dočkat za 3 roky. Do té doby by měl být celý úsek připraven, aby mohl čerpat dotace z EU. Zatím ale stojí stále v cestě spory o pozemky, a to nejen s Ludmilou Havránkovou. „V trase z Hradce Králové do Předměřic nad Labem je již vykoupeno 84 procent pozemků a dále do Smiřic 45 procent,“ popsal Deníku Zdeněk Kos ze Ředitelství silnic a dálnic s tím, že v případě problémů by stavba mohla začít u Jaroměře.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme