Pojišťovna Generali plánuje zbořit vilu Aničku

Pojišťovna Generali hodlá strhnout své nynější sídlo ve vile Aničce a na jejím místě by plánuje postavit novou moderní budovu. Jak uvádí deník Právo, památkáři záměr kritizují, protože by Hradec Králové přišel o významnou stavbu a orientační bod města, což vila z roku 1909 bezesporu je.
V minulých letech již o řadě variant předloženého návrhu jednal příslušný výbor hradeckého zastupitelstva, který stanovil podmínky. "Podmínkou bylo, aby investor vyřešil nejen stranu Gočárovy třídy, na které stojí vila Anička, ale i stranu druhou s rohovým domem. Musí jít o koncepční řešení a za určitých podmínek lze vilu Aničku nahradit," uvedl šéfarchitekt Hradce Králové Petr Brůna a ujistil, že tento krok je odpovědně zvažován. Jde totiž o to, zda nový objekt dokáže nahradit hodnotu vily Aničky. Oba objekty, které mají být v souvislosti s novostavbou zbourány, se nacházejí na hranici městské památkové zóny. V registru památek však zapsány nejsou.
Podle památkářů je vilová zástavba podél Střelecké ulice nacházející se mezi blokovou zástavbou středu města a poválečnou zástavbou směrem ke Kuklenám významným uceleným předělem. "Hodnota spočívá zejména v dochování uceleného souboru staveb. A v něm patří Anička k těm hodnotnějším. Navíc je známým orientačním bodem města a její demolicí bude poškozen genius loci tohoto místa," sdělil Jan Falta, náměstek ředitelky památkového ústavu v Pardubicích.
Záměrem pojišťovny je rozšíření prostor oblastního ředitelství pro východní Čechy včetně možnosti parkování. Nový objekt by měl také nabízet prostory k pronájmu jiným subjektům a měla by zde vzniknout restaurace či kavárna. V současnosti je záležitost ve stádiu odsouhlaseného záměru a následně i studie. Územní řízení prozatím zahájeno nebylo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.1.2007 21:47
Xaver (neregistrovaný)
anička
Jednou tam vila stojí, bude stát dál. To tak, aby se naše městečko proměňovalo. Ostatně soudím, že státní hymna by měla být změněna. Ten ukňouraný nářek bezdomovcův je vhodné nahradit optimismem v hudbě i textu. Úsměvný den :-))
15.1.2007 22:28
jpa (neregistrovaný)
RE: anička
Hm, ona je proměna a proměna. A Anička mi tedy chybět bude...
JPA
16.1.2007 08:25
Marian (neregistrovaný)
Primátor
Hradec Králové má opravdu skvělého primátora, který v reportáži ČT o zbourání vily řekl, že s tím nemá problém. Každému ihned naběhne na mysl slovo korupce. V každém případě to není Hradečák, to by neupřednostňoval zájmy nějaké banky, která stejně nikoho nezajímá. Ať si postaví sídlo třeba ve skladištní oblasti. Doufám, že vila zůstane a v příštích volbách budeme muset pana Divíška odsunout za zvolené kandidáty.
16.1.2007 08:38
fizzy (neregistrovaný)
Hradec = Kocourkov?
Tak tohle mi hlava nebere. Nejsem si jistý, ale myslím, že nám dějepisářka na škole říkala, že Anička je nejstarší vila v Hradci. Vypadá zachovale, je hezká, tak nechápu, proč ji bourat. Ať si laskavě Generalli najde jinou lokalitu a neprzní nám Hradec...
16.1.2007 10:52
nadap (neregistrovaný)
vila Anička
Vila Anička prostě k Hradci patří, bydlíme naproti a nedovedu si představit, že se z okna budu dívat na nějaké skleněné monstrum. Všude jinde ve světě si takových památek váží a hýčkají si je.Tak proč to nejde i u nás?
21.2.2007 14:06
jezek (neregistrovaný)
RE: vila Anička
Ale zapoměli jste na podstatné, nebydlí tam zastupitelé.Proto se tak rychle rozhodují. A pokud jde třeba o korupci ta u nás není. Jen jsou někteří potřebnější- a co je doma to se přece počítá.Nebo se mýlím???
16.1.2007 11:55
Eraser (neregistrovaný)
Koukám,že kdyby existovali památkáři v 19. století,Ulrich by nikdy nemohl nechat zbourat hradby a město by se nemohlo rozvíjet.
16.1.2007 14:32
trin (neregistrovaný)
A ja s tim souhlasim, hradby nikdy neměly být zbourány. Dnes by to byla myslím dost zajímává památka. Hradec měl zůstat pěkně zakopanej za hradbama jako památková rezervace a třeba by se město dnes jmenovalo Kukleny. Které pokud vim měly dobře našlápnuto, aspoň co se průmyslu týče.
17.1.2007 12:59
fizzy (neregistrovaný)
proč ne?
No jasně, proč ne? :) Hradby by dneska měly velkou historickou hodnotu. Nicméně atraktivních míst, kde by se dala nová budova pojišťovny je v Hradci víc - např. u Aldisu.
20.1.2007 12:37
jipa (neregistrovaný)
RE: proč ne?
No jasně - k Aldisu to patří!

Taky nechápu, proč chce Hradec ODSOUHLASIT záměr Generalli zbourat vilu když u Aldisu je prostorů habaděj.

Nehledě na to jsou už asi dva roky ponechané započaté základy, které nikdo nedostavěl. Na jejich místě je džungle a dělá se tam rybník ... Proč nestaví Generalli tam?
22.1.2007 10:57
Eraser (neregistrovaný)
RE: proč ne?
Hradec nemá co odsouhlasovat.Vila není památkově chráněná a majitel se musí řídit pouze územním plánem.
21.2.2007 14:09
jezek (neregistrovaný)
RE: proč ne?
Ten se dá však na jediné schůzi změnit ve prospěch lidí. To by, ale musel někdo chtít.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme