Štítky: | Centrál | podchod |

Podchod u Centrálu by se letos mohl dočkat významných oprav

Podchod u Centrálu by se mohl dočkat úprav.
Podchod u Centrálu by se mohl dočkat úprav. | autor: mapio.net

Podchod u Centrálu by se letos mohl dočkat rekonstrukce. V minulých letech se opravovaly pouze schodišťové přístřešky, jinak zůstalo vše při starém. Podchod vede pod Střeleckou ulicí už téměř 50 let. Navrhl ho architekt Karel Schmied. Letos by do něj radnice chtěla investovat deset milionů korun. Mohly by se opravit například výlohy obchodů. Informaci přináší server iDNES.cz.

„Podařilo se dokončit návrhy rekonstrukce hlavního parteru, například výměnu výloh obchodů, ale i další věci. Cílem je, aby z podchodu konečně bylo hezké místo, protože je to jeden z nejfrekventovanějších bodů v celém Hradci Králové. Odhadujeme cenu asi deset milionů korun, ale konečné číslo pochopitelně záleží na výběrovém řízení,“ řekl pro iDNES náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek (ANO).

Práce by mohly začít v tomto roce. Opravu vítá i Karel Schmied mladší, který je autorem krajské stavby roku 2015 — digitálního planetária na Novém Hradci. „Podchod už je skutečně vyžilý. Město se stará tak, jak mu to umožňuje jeho rozpočet, to chápu. Investic je plno. Je dobře, že se udělaly kryty schodišť, protože jejich stav byl havarijní, ale na druhou stranu je škoda, že jejich design není současnější,“ řekl.

Náměstek Marek věří, že rekonstrukci podchodu příliš neovlivní požadavek na redukci výdajů, který si vymohla většinová opozice při shození návrhu rozpočtu na letošní rok. Město podle osmi různých pravidel provizoria může čerpat výdaje jen na nutný provoz a nové investice nemůže zahájit. Provizorium by mělo trvat nejdéle do konce března 2022.

„Rekonstrukce zatím není kryta z rozpočtu. Já ale doufám, že se nám podaří ustát jednání o rozpočtu, které nás čeká při schůzkách se zastupitelskými kluby. Kdybychom finance nenašli v rozpočtu, věřím, že se najdou v rozpočtovém vyrovnání, které bude na jaře. Zdá se totiž, že by vyrovnání mohlo být pro město příznivé a mohl by být dostatek peněz pro akce, které ve standardním rozpočtu zatím nebyly pokryté. Snažím se zastupitele přesvědčit, že je potřeba nechat maximum peněz pro projekty, kde je potřeba vypisovat výběrová řízení,“ konstatoval Marek.

Zajímavé je, že původně měl podchod u Centrálu vypadat tuctově: schodiště s úzkým vykachličkovaným průchodem a pár zářivkami. Architekt Schmied, který navrhl například areál škol v Heyrovského ulici, někdejší tržnici v Hořické ulici nebo mezonetové domy v Labské kotlině, však prosadil velkorysý podchod s obchody, veřejnými toaletami a dokonce tak vysoký, aby jím mohly projíždět úklidové vozy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Podchodu u Centrálu se blýská na lepší časy. Radnice vybrala projektanta na rekonstrukci

V Hradci Králové bude moci začít příprava rekonstrukce podchodu na třídě Karla IV. Město v minulém roce vypsalo dvě zadávací řízení, do kterých se ale bohužel nikdo nepřihlásil. Poté radnice zmírnila podmínky pro uchazeče, kdy došlo mimo jiné k prodloužení lhůty pro zpracování…
Čtěte více

Městu se nedaří vybrat projektanta na opravu podchodu v centru

Již potřetí se chystá město Hradec Králové vypsat zadávací řízení na projektanta, který se ujme příprav na rozsáhlou rekonstrukci podchodu na třídě Karla IV. Do předchozích zadávacích řízení se nikdo nepřihlásil, proto je město muselo zrušit. Nyní radnice ještě více zvýhodnila…
Čtěte více

Podchod na třídě Karla IV. se bude možná opravovat na začátku roku 2024

Vkusný, čistý a funkční, tak charakterizuje chystaný vzhled podchodu na třídě Karla IV. v Hradci Králové ideová studie. Na ní v nejbližší době naváže projektová dokumentace k připravované rozsáhlé rekonstrukci tohoto veřejného prostoru. Právě vypsání výběrového řízení na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme