Štítky: | podchod |

Podchod na třídě Karla IV. se bude možná opravovat na začátku roku 2024

Podchod by si opravy zasloužil.
Podchod by si opravy zasloužil. | autor: hradeckralove.cz

Vkusný, čistý a funkční, tak charakterizuje chystaný vzhled podchodu na třídě Karla IV. v Hradci Králové ideová studie. Na ní v nejbližší době naváže projektová dokumentace k připravované rozsáhlé rekonstrukci tohoto veřejného prostoru. Právě vypsání výběrového řízení na projektanta a autorský dozor schválili na svém včerejším zasedání radní města. Potřebné dokumenty pro zahájení celkové rekonstrukce by město mělo mít během léta příštího roku. Samotná rekonstrukce podchodu by mohla být zahájena začátkem roku 2024.

Stávající vzhled podchodu pochází ze 70. letech, kdy bylo hlavním cílem propojit městským okruhem odříznuté nádraží s historickým centrem města. „Jsme si dlouhodobě vědomi, že tento podchod potřebuje zásadní opravu. Ačkoliv bylo původně plánováno provést pouze revitalizaci výkladců, máme za to, že bude vhodnější uskutečnit jeho celkovou revitalizaci. Toto místo by se mělo stát prostorem, na který bychom již nemuseli nahlížet jako na průchozí, ale také jako setkávací. Hlavní myšlenkou je ho prosvětlit, modernizovat a zatraktivnit,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Návrh studie, na kterou naváže projektová dokumentace, je inspirován funkčními prostory podchodu. Cukrárna/kavárna by se měla více otevřít do prostoru. Další prostory by se pak mohly využít jako komerční. „V rámci připravované rekonstrukce podchodu by mělo dojít ke změně dispozičního uspořádání veřejných toalet. Počítáme s odstraněním kovových výkladců, vymění se podlahy i stropní svítidla. V návrhu se počítá s výrazným liniovým svítidlem v hlavní části, které doplňují kruhová svítidla. Prostoru by měla dominovat předstěna, který bude kopírovat stávající reliéfní výzdobu z podhledového betonu,“ uvádí náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. Autorem této studie je architekt Miroslav Němeček.

Město se nyní chystá vypsat výběrové řízení na projektanta a autorský dozor této investiční akce. Zadávací podmínky na svém včerejším zasedání schválili radní města. Projektová dokumentace by měla být dokončena během léta příštího roku. „Pokud vše půjde podle plánu, mohla by být rekonstrukce podchodu zahájena začátkem roku 2024,“ doplňuje náměstek Bláha.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Podchodu u Centrálu se blýská na lepší časy. Radnice vybrala projektanta na rekonstrukci

V Hradci Králové bude moci začít příprava rekonstrukce podchodu na třídě Karla IV. Město v minulém roce vypsalo dvě zadávací řízení, do kterých se ale bohužel nikdo nepřihlásil. Poté radnice zmírnila podmínky pro uchazeče, kdy došlo mimo jiné k prodloužení lhůty pro zpracování…
Čtěte více

Městu se nedaří vybrat projektanta na opravu podchodu v centru

Již potřetí se chystá město Hradec Králové vypsat zadávací řízení na projektanta, který se ujme příprav na rozsáhlou rekonstrukci podchodu na třídě Karla IV. Do předchozích zadávacích řízení se nikdo nepřihlásil, proto je město muselo zrušit. Nyní radnice ještě více zvýhodnila…
Čtěte více

Podchod u Centrálu by se letos mohl dočkat významných oprav

Podchod u Centrálu by se letos mohl dočkat rekonstrukce. V minulých letech se opravovaly pouze schodišťové přístřešky, jinak zůstalo vše při starém. Podchod vede pod Střeleckou ulicí už téměř 50 let. Navrhl ho architekt Karel Schmied. Letos by do něj radnice chtěla investovat…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme