Štítky: | MHD Hradec Králové | autobusy | MHD |

Po Hradci jezdí pět nových autobusů. Mají i chladničky pro řidiče

Cestující si budou užívat moderní vozy.
Cestující si budou užívat moderní vozy. | autor: hradeckralove.cz

Do vozové flotily hradeckého dopravního podniku během října a listopadu přibylo pět nových moderních autobusů. Vozy jsou klimatizované a mají trochu jinak uspořádaná sedadla, aby bylo uvnitř více místa. Nechybějí ani kamery, aby řidič mohl sledovat situaci ve voze. Pro řidiče je také úplně uzavřená kabina pouze s okénkem na prodej jízdenek.


Nové dvounápravové nízkopodlažní třídveřové vozy mají kapacitu 28 sedících a 78 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny klimatizací, jak na stanovišti řidiče, tak v salonu pro cestující, poptávkovým systémem otevírání dveří a USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. Řidiči mají dokonce v kabině chladničku.
Všechny nové vozy obsahují kompletní kamerový systém (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem), který umožní řidiči pohodlné sledování aktuální situace v prostoru u všech dveří ve voze i při plně obsazeném vozidle. Kamery jsou ve vozech kvůli větší bezpečnosti cestujících, ale i řidičů. „Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku a drobná kriminalita (především kapsářství). Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči,“ uvedl ředitel společnosti Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se dopravní podnik rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů.  

Data z kamerového systému se budou - pro případné využití Policii ČR (při důvodném podezření na spáchání trestního činu nebo přestupku, příp. na vyžádání orgánů činných v trestním nebo přestupkovém řízení) – automaticky zaznamenávat na přepisovatelné zařízení chráněné proti zneužití a několik dní ukládat (k záznamům se nedostane žádný nepovolaný subjekt) a poté budou automaticky přepsána novým záznamem. Vše v souladu s příslušným zákonem o ochraně osobních údajů.
Kamery dosud DP používá u všech trolejbusů, u 20 elektrobusů a v některých autobusech pro účely monitorování pohybu cestujících v prostoru dveří a aktuálním dění ve voze MHD. Kamery obecně jsou a budou automaticky ve všech nově pořizovaných vozidlech, kdy nová vozidla budou mít ve veřejné soutěži požadavek na integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače.

Vozidla mají uzavřenou kabinu řidiče - pouze je zde okénko pro doplňkový prodej jízdenek s miskou na peníze ve dveřích kabiny řidiče – s ohledem na omezení vzájemného kontaktu řidiče a cestujících, kdy se v dnešní době tak aktuálně snižuje riziko přenosu infekce a chrání se tak před ní řidič. Uzavřená zasklená kabina může v jiných případech řidiči pomoct a odradit případné útočníky při jeho setkání s „nepřizpůsobivými“ nebo agresivně či nevhodně se chovajícími cestujícími.
Nových vozů bude letos tedy celkem deset, cena jednoho vozu činí 5 790 000,- korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Další řidiči hradecké MHD získalil ocenění v Jízdě bez nehod

Dnes proběhlo tradiční slavnostní vyhodnocení soutěže Jízda bez nehod, kdy v jeho rámci další řidiči královéhradecké MHD převzali z rukou dopravně technického ředitele Dopravího podniku města Hradce Králové Vladimíra Pejřila diplom a jednorázovou finanční odměnu za…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme