Po Hradci by mělo jezdit 53 řidičů se svou originální espézetkou

značky na přání
značky na přání | autor: MMHK

Třiapadesát klientů si přišlo od počátku ledna na odbor dopravy královéhradeckého magistrátu požádat o registrační značku na přání pro svůj vůz. Zájem od počátku roku neklesá ani výrazně nestoupá. Možnost zažádat o značku na přání byla zavedena 4. ledna 2016.

„Od počátku roku úřad přidělil celkem třiapadesát registračních značek na přání. V některých případech jde o kombinaci znaků, jejíž původ zná jen sám klient. V několika dalších případech se do značky promítnul popis služby a činnost, pro kterou klient auto využívá a podobně,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy Petr Černohlávek. Úřad má na vyřízení těchto požadavků lhůtu 15 dnů, SPZ na přání je zpoplatněna částkou 5 tisíc korun za kus, což znamená, že za označení SPZ vepředu a vzadu zaplatí klient částku 10 tisíc korun.

Klienti si také od počátku roku požádali o 538 kusů značek na nosná zařízení, největší zájem o tuto „třetí espézetku“ byl do první poloviny letních prázdnin.

Obecně platí, že na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W - z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen). Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy pouze z písmen. Na značku na přání také není možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel, speciální znaky (- * / ? ! § a podobně) nebo zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů a tak dále (například zkratky využívané ve veřejné správě - PČR, HZS, MDCR a podobné).

V Hradci například neprošla kombinace, která se týkala příjmení světoznámého sportovce a multišampióna v silničních závodech motocyklů Valentina Rossiho, kdy se v příjmení vyskytuje dvakrát po sobě jdoucí písmeno S,“ vysvětlil už dříve vedoucí odboru dopravy Petr Černohlávek.

A co Češi chtějí mít na svých autech? Největší zájem je o značky obsahující jméno, přezdívku nebo název firmy daného žadatele. Během několika dnů byly také vybrány číselné řady, jako například 11111111, 22222222 apod. Mnoho zájemců rovněž projevilo zájem umístit si na tabulku značku svého vozidla. Po silnicích tak jezdí vozy se značkou FERRARI1, RENAULT1, 422SKODA nebo například T75TATRA, JA6UAR01 či 000V0LV0.

Na českých silnicích ale potkáte i BATM0BIL nebo auta se značkami FANT0MAS, C0KOLADA, M0JEAUTO, UKRADEN3, 0LDTIMER, DR0BEK01, BIKER666, 900TURB0, KUZLATK0, C0DZILLA, S0VICZKA, 666BUBIK, BYLINAR1, ANDILEK1 nebo naopak 666DABEL. Mezi další zajímavá znění patří například FACEB00K, SPUTNIK1, H0LCICKA či BITC0IN1.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme