Plastiky před fotbalovým stadionem si vezmou do parády opraváři

Plastika před stadionem.
Plastika před stadionem. | autor: MMHK

Ještě než se začne rekonstruovat malšovický stadion, oprav se dočkají i plastiky před ním. Jejich renovace začne už tento týden. Kovové plastiky jsou v prostoru před stadioenm již více než padesát let. Jedná se o díla akademického architekta a sochaře Karla Mahrly. Dívka s kruhem pochází z konce šedesátých let minulého století a další dílo v její blízkosti, nádoba na oheň je z let sedmdesátých.

„Prověří se pevnost konstrukcí, zbrousí a případně vyspraví rzí poničená místa a povrch plastik se ošetří speciálním nátěrem, aby kov lépe odolával vlhkosti,“ řekla Romana Lišková, náměstkyně primátora pro oblast majetku města. „Nerezové a měděné části se vyleští a naimpregnují, ocelové pláty budou natřené černou povrchovou barvou, jak tomu bylo původně,“ dodala Lišková. Na opravu dohlíží i památkáři, během prací se také vytvoří podrobnější technická dokumentace díla.

Renovace plastik za zhruba 280 tisíc korun bez DPH by měla trvat do konce září, podle počasí. Impregnace a povrchové nátěry totiž nelze dělat za deště. Plastiky stojí na zelené ploše mezi malšovickým všesportovním stadionem a řekou Orlicí, na území, které není součástí projektu nové fotbalové arény. Stavba nového stadionu tedy do jejich prostoru nezasáhne.

Z posudku Pavla Karouse pro Národní památkový ústav v Josefově:

Monumentální abstraktní objekt nebo silně abstrahovaná figurativní plastika „Dívka s kruhem“ z roku 1966 od akademického architekta Karla Mahrly je v mnoha ohledech unikátní a zároveň typickou ukázkou stylu „Brusel“, který byl v ČSSR v 60. letech hojně rozšířen. Plastika je charakteristická v tomto ohledu svojí formou i tématem, kde umně balancuje na hraně figurativní tvorby a geometrické abstrakce. Zároveň je také pozoruhodná v tom, že se nedá jednoznačně zařadit ani jako dekorativní socha se sportovní tématikou, 3D grafický poutač všesportovního stadionu či svébytná architektura. Dvacetimetrová plastika je svým vskutku monumentálním provedením, v kontextu celé architektury v okolí velmi impozantní. Z tohoto hlediska je nesouměřitelná s žádnými jinými realizacemi v tomto období v zvláště pak, uvědomíme-li si, že se jedná o dekorativní objekt pro sportovní stadion a ne ideologický monument či propagandu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme