Plány na velké sídliště v Kuklenách dostávají jasné obrysy

Hradec se chystá na vznik nového sídliště. I když počet obyvatel ve městě spíše stagnuje a rozšiřuje se nejvíce o cizince, radnice přesto dokončuje přípravy. Přiláká nové sídliště nové obyvatele nebo bude zájem o byty malý? Odpověď možná poznáme už za dva roky.

Nové sídliště s názvem Nová Zelená má vyrůst na okraji Kuklen směrem k silnici I/11. Jeho rozloha bude téměř 80 hektarů a má nabídnout bydlení asi pro 8 tisíc lidí. To znamená, že by se počtem obyvatel Kukleny více než zdvojnásobily. Jaký ale bude o bydlení zájem, dokáže nyní jen těžko někdo odhadnout. Bytová výstavba v Hradci nyní stagnuje pro malý zájem.
Hradecká radnice vznik nového sídliště podporuje. „Jde o pozemky mezi současnou zástavbou v Kuklenách, bývalou továrnou Arrow a silnicí číslo 11 na Prahu. Celkem je to 79 hektarů,“ přiblížil Hradeckému deníku vedoucí odboru hlavního architekta hradecké radnice Petr Brůna. Město hodlá kvůli záměru změnit i územní plán, aby se mohlo stavět na dosud zemědělských plochách. „Jsme v poslední fázi změny. Začít stavět by se tam teoreticky mohlo už v roce 2012,“ dodal Deníku Brůna.
Pozemky zatím stále patří městu a z části soukromníkům. Většinou se jedná o ornou půdu. Podle studie by na ní ale už brzy měly vyrůst rodinné domky, bytové domy, drobné firmy, obchody a supermarkety. Město zde počítá i s domem s pečovatelskou službou. Jako jediné ze všech dosud nově vzniklých sídlišť bude mít Nová Zelená i své náměstí.
I když ale za dva roky práce začnou, sídliště nevznikne hned. „Zástavba celého území je otázkou více než deseti let. Ještě před rokem a půl se na radnici střídali investoři, kteří hledali kde co, ale tahle doba už je pryč,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř. Výstavba totiž má být v rukou soukromých investorů.
Značnou komplikací pro nové obyvatele ale bude kritická dopravní infrastruktura. Stávající komunikace, především Zelená ulice, už množství aut nedostačují. Řešením by se mohla stát nová silnice od kruhové křižovatky u Stěžer ke kuklenskému podjezdu. Ten však stále zůstane bolavým místem. Nová silnice by měla dopravě ulehčit, podle plánu ale vede zastavěným územím a protíná i areál ZVU. Její značná část by proto musela vést pod zemí. „Je to hudba budoucnosti. Něco se s tím ale musí udělat, to je jasné. Stávající Zelená ulice by na to nestačila. Uvidíme, jak si s tím poradí autoři nového územního plánu. Třeba najdou i jiné napojení,“ dodal Deníku náměstek Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.3.2010 13:27
Radek M. (neregistrovaný)
Na tento článek nelze nereagovat, neboť informace v něm jsou zkreslené a podle mě nepravdivé.
1) Na poli mezi současnou zástavbou v Kuklenách, bývalou továrnou Arrow, písníkem u bývalé cihelny ve Svobodných Dvorech a silnicí I/11 není plánováno sídliště (což jsou pro mě obytné domy), ale plochy pro markety. Stačí se podívat do chystané změny územního plánu č. 177, která se má projednávat tento pátek. Bytová zástavba má být umístěna vedle Pálenecké ulice kolem tzv. Rafandy.
2) V článku se píše, že pozemky zatím stále patří městu a z části soukromníkům. Podíváte-li se do katastrální mapy, většinu pozemků vlastní investor - fy Endeta (č. katastru 430, 431, 505, 532/1 ...). Neprocházel jsem detailně všechny parcely a i tak jsem v této oblasti napočítal 45 ha patřících Endetě.
3)Pan Malíř připouští, že dopravní infrastruktura v Kuklenách je kritická. Ano je. Zelenou ulicí projede denně 6 000 a Pražskou 18 500 aut. Plánované investice dopravu razantně navýší.
4) Pokud stavba za dva roky začne, tak to bude stavba marketů, ne nového sídliště. Příkladem mohou být Nové Plačice.
Proč jako obyvatel tohoto města musím číst zkreslené a neúplné informace?!
28.3.2010 10:34
Japa (neregistrovaný)
Vše, co píše Radek je pravda. Informace radnice jsou účelově zkreslené v tom smyslu, aby mohlo být započato s výstavbou marketů. Navíc město nestačilo vykoupit ani pozemky pro část Nové Zelené, které už má ve vlastnictví Endeta a bude je muset vykupovat za podstatně vyšší cenu, pokud k tomu vůbec bude Endeta svolná. Jde o masívní propagandu, která má zakrýt vlastní účel snahy o urychlenou změnu ÚP Hradce Králové. Jarda
28.3.2010 10:38
Japa (neregistrovaný)
Vše, co píše Radek je pravda. Informace radnice jsou účelově zkreslené v tom smyslu, aby mohlo být započato s výstavbou marketů. Navíc město nestačilo vykoupit ani pozemky pro část Nové Zelené, které už má ve vlastnictví Endeta a bude je muset vykupovat za podstatně vyšší cenu, pokud k tomu vůbec bude Endeta svolná. Jde o masívní propagandu, která má zakrýt vlastní účel snahy o urychlenou změnu ÚP Hradce Králové. Jarda
30.3.2010 11:44
Japa (neregistrovaný)
To, co píše Lukáš, silně připomíná komunistické heslo "Poručíme větru dešti". Romantická vize, na kterou nejsou peníze pro výstavbu dopravní infrastruktury, má jen zastřít zájem spekulantů s pozemky, kteří přes firmu ENDETA již tři roky před usnesením o změně ÚP vykupují pozemky u silnice č. 11 a u občanů vzbuzují mediálně zájem, že zde hodlá stvět švédská firma IKEA. Kdo by ji nechtěl, že? Jenže tato firma nikdy hradeckou radnici neopslovila a nemá zájem zde stavět. Takže je nebezpečí pro spekulanty, že skoupená orná půda v cenách 1.000,- až 1.500,-Kč za metr čtvereční nebude mít využití a vznikne jim ztráta. Proto je zde akutní nebezpečí, že zakoupenou půdu prodají komukoli k čemukoli, jen aby si své zisky zachovali. Tím by byl položen základ k tomu, aby byl Hradec obklopen postupně betonovými bloky a rezatými plechy stavebních skladů,dvorů s odpadky a vypadal jako jihoameriscké slumy. O tom, zda se na této transakci podílí někteří radní si hoďte korunou. Jarda
24.1.2011 14:54
Jan z HK  (Nováček)
Mesti zastupitele plochu prodali firme , ktera byla zapsana do rejstriku az den pote. Nyni ji budou od mesta kupovat /jiz nejde o pudu hospodarskou (nejlepsi v CR - polabi), ale najednou o pudu zastavbovou až 100x dražší .Tipnete kdo vlastni onu firmu? Nedelam si srandu, toto je tunel v primem prenosu, naproste nekryte, nestydate.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme