Plány na hradeckou sjezdovku jsou ohroženy, na Rozárce žije vzácný motýl

Vizualizace sjezdovky Rozárky v Hradci Králové.
Vizualizace sjezdovky Rozárky v Hradci Králové. | autor: Petr Smola

Na svahu Rozárka na Novém Hradci Králové plánuje investor obnovit lyžařskou sjezdovku. Ovšem ochránci by území chtěli nechat přírodě, protože v lokalitě našli velké množství chráněného hmyzu i obratlovců, mimo jiné druh motýla, kterého nikdo neviděl sto let. Město ale podporuje obnovení lyžařské sjezdovky, uvádí server iDNES.cz.

Tým přírodovědců na severním svahu Rozárky nalezl široké spektrum živočichů včetně v Česku sto let nezvěstného druhu drobného motýla - vzpřímenky Ornixola caudulatella. Ochránci se domnívají, že město by kvůli cennému území mělo celý projekt lyžařského areálu přehodnotit.

To mezitím čeká na výsledek jiného biologického průzkumu a stejně jako investor současně pracuje na dokumentaci. S nápadem na obnovu lyžařského svahu s umělým povrchem přišel hradecký podnikatel Petr Smola, který spolu s architektem Davidem Vávrou plány na sportovní areál včetně vyhlídkové restaurace představil vloni v únoru a areál by se podle něj mohl otevřít příští rok.

O tom, že před 30 lety byla v Hradci Králové regulérní lyžařská sjezdovka, svědčí dnes už jen prorezlé osvětlovací stožáry. Sjezdovka vznikla v 70. letech, navzdory minimálnímu převýšení kolem 50 metrů získala velkou popularitu. V roce 1992 však zmizel vlek a když o šest let později její provozovatel prodal umělé kartáče do Zlína, byl s lyžováním konec.

Podle iniciátorů dobrovolnického průzkumu by pro Rozárku bylo ideální skloubit její přírodní potenciál s turistickým. Osvětlený svah se syntetickým materiálem Snowflex se jim nezamlouvá.

Motýla již sto let nikdo neviděl

„Na Rozárce jsme zjistili 825 druhů hmyzu, 520 druhů motýlů a 292 druhů brouků. Z tohoto počtu je 11 druhů zvláště chráněných a 45 druhů hmyzu vedených v aktuálním Červeném seznamu. Na této lokalitě a v nejbližším okolí se vyskytuje i 13 zvlášť chráněných obratlovců včetně sedmi druhů netopýrů anebo hlodavce plcha velkého,“ řekl serveru iDNES.cz Miroslav Mikát, zoolog Muzea východních Čech.

„Město jako vlastník pozemků by záměr stavby umělé sjezdovky nemělo podporovat. Je žádoucí vypracovat studii, která by vyhodnotila území jako celek tak, aby byly zachovány přírodní hodnoty, a současně podpořeno přírodě šetrné rekreační využití této cenné lokality,“ míní Hynek Kaplan, spolupředseda Zelených v Hradci Králové a zároveň jeden z iniciátorů petice Za rozumnou a transparentní Rozárku, jež nasbírala již více než 1300 podpisů.

„Každý má právo se vyjádřit, s peticí nemáme problém. K soukromé aktivitě pana Mikáta se nemůžu vyjádřit, neznám podrobnosti jeho sběru. Pro nás bude podstatný námi zadaný nezávislý roční výzkum, který objektivně zhodnotí záměr ve vztahu k lokalitě,“ uvedl Petr Smola, jenž již v Hradci Králové postavil typově podobnou atrakci, jako má být lyžařský svah, a to síťový park Na Větvi u lesního hřbitova. 

Investor už záhy po jarním souhlasu zastupitelů zadal nezávislý biologický průzkum. Jestliže i ten shledá, že se na svahu daří chráněným druhům, bude možno požádat krajský úřad o výjimku. 

„Zadali jsme nezávislý biologický průzkum a hodnoceni vlivu záměru na přírodu a krajinu. Celé zhodnocení trvá 12 měsíců, nyní se finalizuje a jeho součástí budou i kompenzační opatření. V návaznosti na výsledek budeme pokračovat v dalších krocích,“ pokračoval Smola.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme