Planetárium ještě voní novotou, možná se ale dočká vylepšení

Nová budova digitálního planetaria.
Nová budova digitálního planetaria. | autor: Hradeckralove.cz

Kraj chce získat dotace na nákup nových technologiích do nedávno otevřeného planetária na Novém Hradci. Nové programy za zhruba pět milionů korun umožní návštěvníkům proniknout do tajů mozkových procesů, či cestovat galaxií.

Plout lidským tělem, zmenšeni do velikosti buňky, mohly postavy populárně naučného animovaného cyklu Byl jednou jeden život. Už brzy se možná takový zážitek naskytne i návštěvníkům královéhradeckého planetária. To si totiž brousí zuby na nejmodernější projekční programy, kterémají vtáhnout diváka do imaginárního světa více, než kdy předtím.

Nové programy by měly pomoci přilákat do zábavněvěděckého komplexu ještě více návštěvníků. „Chceme tu mít širší škálu výukových pořadů pro všechny. Budou prakticky denně využívány pro žáky a studenty od mateřských škol přes základní školy po střední, v některých případech i pro vysokoškolské studenty a samozřejmě pro veřejnost,“ řekl krajský radní Otakar Ruml.

Za pět milionů korun chce kraj pořídit desítku programů, jejichž součástí budou i 3D projekce. „Nové 3D projekce provedou návštěvníky lidským mozkem, seznámí je s dějinami aviatiky, nebo vývojem lidského těla od spojení dvou buněk,“ vysvětlil tiskový mluvčí kraje Martin Holek.

Moderní vybavení hradeckého planetária umožňuje promítat například hvězdnou oblohu do vnitřku dvanáctimetrové koule, umístěné nad sedadly diváků. To vše navíc ve trojrozměrném formátu. Nové programy chce planetárium získat z prestižních vědeckých institucí, jako například American Museum of Natural History či California Academy of Sciences. Na projekt chce kraj získat peníze od státu i Evropské unie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme