Plachta má šanci na vyhlášení přírodní památky

Změny v královéhradeckém zastupitelstvu, které proběhly po nedávných komunálních volbách, dávají větší potenciál ochraně přírody. Myslí si to někteří ekologové, podle kterých je nyní velká šance, že nové vedení města dá zelenou vyhlášení lokality Na Plachtě přírodní památkou. Zatímco současní radní se k tomuto kroku neodhodlali, někteří noví zastupitelé větší ochraně Plachty otevřeně fandí.

Jak uvádí Mladá fronta Dnes, zastáncem vyhlášení přírodní památky už několik let je Adam Záruba, který nově zasedne v městském zastupitelstvu za politické uskupení Změna pro Hradec. Zda se mu ale podaří záměr prosadit, ukáže až čas. "Plachta je jedna z priorit, se kterou jsme do voleb šli. Budeme se proto snažit o tom jednat napříč politickým spektrem. Přestože strany slibující, že chtějí v Hradci změnu, se nakonec poměrně v hojném počtu spojily s ODS a VPM, které prosluly dost nepřátelskou politikou vůči Plachtě, budeme se snažit, aby její záchrana pokročila," řekl MF Dnes Záruba.
Část lokality už chráněná je. Oblasti nazvané Na Plachtě 1 a 2 už byly za přírodní památku vyhlášeny. Změna pro Hradec chce nyní usilovat o rozšíření ochrany i na část Na Plachtě 3. Jako zastupitel cítí Záruba větší vliv a silnější pozici. "Je pravda, že pozice zastupitele je poněkud lepší než pozice běžného občana. Toho chceme rozhodně využít a připomínat všem stranám, které měly ve svém programu záchranu Plachty uvedenou, ať už to byla TOP 09 nebo koalice lidovců Doma v Hradci, aby dodržely svoje sliby," slibuje v Mladé frontě Dnes Záruba. Případná změna prý ale nebude na pořadu jednání hned, záležet bude na vývoji koaličních jednání, která jsou v Hradci komplikovaná. Již nyní však podporu Plachtě vyjádřilo sdružení Doma v Hradci, které má v zastupitelstvu dva mandáty. "Je pro mě hodně zvláštní, aby někdo trval na tom, že prostor, který je chráněný, by měl být nějakým způsobem znehodnocen," sdělil MF Dnes lídr Doma v Hradci Leoš Kučera a dodal, že on osobně je jedním z lidí, kteří by chtěli, aby Plachta byla chráněná. "Minimálně máme právo se zdržet hlasování nebo upozornit na nesrovnalosti," upřesnil Kučera.
Záměr vyhlásit i lokalitu Na Plachtě 3 přírodní památkou nyní posuzuje královéhradecký Krajský úřad.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme