Plachta bude památkou, rozhodl Kraj

Lokalita Na Plachtě bude přírodní památkou. Rozhodl o tom Královéhradecký kraj, který tak ukončil další kolo mnohaletého sporu ochránců přírody s investory bytové výstavby.

Vojenské cvičiště a tankodromy paradoxně vytvořily Na Plachtě prostředí, které náramně vyhovuje chráněným druhům rostlin a zvířat. Lokalita je ovšem cenná nejen pro ekology, ale kvůli možné budoucí bytové výstavbě také pro investory a majitele zdejších pozemků. Krajský úřad Královéhradeckého kraje se nyní postavil na stranu ochránců, když rozhodl, že Plachta bude zapsána mezi přírodní památky. Jak informuje MF Dnes, ze strany vlastníků pozemků se čekají žaloby.
Krajský úřad umožnil vznik přírodní památky v lokalitě Na Plachtě III. už v polovině února. Lhůta pro odvolání stále běží. "Kraj sice námitky zamítl, ale vlastníci mají patnáctidenní lhůtu na podání odvolání. Ta se počítá ode dne, kdy rozhodnutí obdrželi, a některým stále běží. Je to tedy ve stavu, jako by ještě rozhodnuto nebylo," vysvětlil situaci Mladé frontě Dnes vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Miloš Čejka.
Pokud případná odvolání nebo žaloby nezpozdí proces vzniku přírodní památky, mohla by být vypsána někdy na počátku léta. Rozhodné slovo ale bude mít ministerstvo životního prostředí, které má na svůj verdikt 90 dní. "Rozhodnutí ministerstva už bude konečné, ale verdikt může znít několika způsoby. Buď naše rozhodnutí potvrdí, nebo může nastat i situace, kdy námitkám vlastníků vyhoví. Třetí možností je, že některé námitky uzná jako částečně opodstatněné a nám to vrátí k novému projednání," řekl MF Dnes Čejka.
O ochranu Plachty bojují ekologové i mnozí Hradečané už od 80. let minulého století. Například zatím poslední petici za ochranu podepsalo asi 14 tisíc lidí. Lokality Na Plachtě I. a II. se přírodní památkou staly už v roce 1998, další oblast s výskytem vzácných rostlin a živočichů ale zatím chráněná není. Jedná se především o pozemky mezi továrnou petrof a obchodem Lidl, kde se podle platného územního plánu mohou stavět byty a sklady.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme