Pěvkyně Soňa Červená bude možná první ženou s čestným občanstvím Hradce

Na seznamu čestných občanů města Hradce Králové se možná objeví první ženské jméno. Filharmonie Hradec Králové navrhla udělení čestného občanství města operní pěvkyni Soně Červené. Jak uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, radní tento návrh podpořili a na konci měsíce o něm budou jednat zastupitelé.

„Udělením čestného občanství paní Soně Červené bychom jí, dle našeho názoru, dali nejlépe najevo, jak moc si Hradečané jejího vztahu ke kořenům váží a na druhou stranu by se tímto aktem zdůraznil i vztah dnešní hradecké generace k historii i současnosti svého města,“ uvedl autor myšlenky, ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner.
Soňa Červená má k Hradci Králové velmi blízko, z města pocházejí její předkové. Na královéhradeckých pódiích pak koncertuje velmi často. „Město Hradec Králové čestným občanstvím vzdává hold její bohaté umělecké kariéře, a tak trochu i rodinným předkům, které její praděd neodmyslitelně spojil s naším městem. Soňa Červená by tak byla první ženou, která by získala čestné občanství města Hradec Králové,“ uvedl náměstek primátora Josef Krofta. Ten zastupitelům souhlas radních s udělením předloží ke schválení koncem února.
V současné době na seznamu čestných občanů města Hradce Králové figuruje 63 jmen. V loňském roce bylo čestné občanství uděleno básníkovi Zbyňku Hejdovi a politickému vězni a disidentovi Pavlu Wonkovi.
Soňa Červená (* 9. září 1925 Praha) je česká herečka a operní pěvkyně, mezzosopranistka, dcera známého českého spisovatele a kabaretiéra Jiřího Červeného a Žofie Veselíkové; pravnučka známého královéhradeckého výrobce a vynálezce žesťových hudebních nástrojů Václava Františka Červeného.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme