Petrof po dvou letech ztrát plánuje zisk

Největší evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové se chce letos, po dvou letech ztrát, vrátit do zisku 52 milionů korun. Loni firma, zejména kvůli nákladům na restrukturalizaci, vykázala ztrátu 77 milionů korun, předloni utrpěla propad 44 milionů.
"Fáze největší restrukturalizace již skončila, společnost se podařilo finančně i obchodně stabilizovat, řekla jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová. Firma loni uzavřela dva závody a propustila 300 lidí, tedy asi třetinu všech zaměstnanců. Nyní podnik uzavírá poslední pobočný závod v Jiříkově na Děčínsku, kde o práci přijde asi 60 lidí. Od května bude Petrof vyrábět již jen v Hradci Králové s asi 680 lidmi. Další propouštění zaměstnanců, jejichž průměrná mzda loni činila 15.500 korun, nechystá.
Petrof v minulých měsících také redukoval asi o pětinu svůj sortiment pianin čítající původně kolem 280 modelů. Vyřadil levné modely, u nichž se na trhu střetává s asijskou konkurencí. "Za nosný produkt pokládáme piana nejvyšší kvality a klavíry, které jsou nositelem vyššího zisku," řekl Ceralová-Petrofová. Zhruba 95 procent produkce firmy směřuje na export. "Loni jsme posílili odbyt například v Indonésii, Austrálii a na Novém Zélandu. Hlavními trhy jsou severní Amerika a Evropa," řekla Ceralová-Petrofová.
Záměry firmy potvrdily podle finanční ředitelky Zlaty Tomkové výsledky prvního čtvrtletí. "Prodej pianin v počtu 1385 kusů byl na úrovni loňského prvního čtvrtletí. Odbyt klavírů však vzrostl téměř trojnásobně na 248 kusů. Tržby vzrostly o 16 procent na 142 milionů korun," řekla Tomková. Hospodářský výsledek do března skončil ve ztrátě 2,5 milionu korun proti loňskému minusu 31 milionů korun.
Letos podnik také chystá prodej některých dříve uzavřených závodů v Liberci, České Lípě a Moravském Krumlově, přičemž výnos dá na snížení úvěrů u bank. Podobně tomu bylo i loni, kdy se Petrof snížil úvěry o 37 procent na 251 milionů korun. "Na konci letošního roku plánujeme úvěry na úrovni 160 milionů," řekla Tomková. Letošní tržby firma očekává nejméně ve výši 690 milionů korun při prodeji 6500 pian a 1400 klavírů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme