Petice zafungovala, na Slezském se kácet nebude

Petice zabránila kácení. Ilustrační foto.
Petice zabránila kácení. Ilustrační foto. | autor: hradeckralove.cz

V rámci revitalizace zeleně mělo Slezské předměstí přijít o několik desítek stromů. Magistrát o tom informoval na konci ledna. Rozhodnutí o rozsáhlém kácení rozzuřilo obyvatele natolik, že proti němu sepsali petici. Ačkoliv jednali iniciátoři podpisové akce na poslední chvíli, podařilo se jim záměr zvrátit – kácet se v blízké době nebude. O budoucnosti stromů se rozhodne na společné schůzi obyvatel, zástupců města a autorů projektu revitalizace.

O plánovaném kácení 59 stromů informoval na konci ledna magistrát obyvatele Slezského předměstí. Tak razantní zásah do zeleně ale vyvolal mezi místními silný odpor. Proti záměru radnice vznikla petice. Jejím autorům vadilo zejména kácení zdravých stromů, které jen nevyhovují z estetického hlediska. „Možná tu dnes zeleň působí neuspořádaně, my tu ale nepotřebujeme francouzský park,“ řekl pro Denik.cz iniciátor petice Miroslav Půža. Razantní zásah do zeleně má ale i řadu příznivců. „Už spoustu let bojujeme s magistrátem o to, aby se pokácely stromy v těsné blízkosti našeho domu. Při větru nám bříza mlátí do fasády a do oken a lidé si na to stěžují," řekla pro Denik.cz místopředsedkyně představenstva místního bytového družstva Eva Navrátilová. 

Rozhodne schůze

Vše s největší pravděpodobností vyřeší společná schůze, kterou město plánuje. Setkají se na ní jak zástupci radnice, tak místní obyvatelé a autoři projektu revitalizace. „Na schůzi se bude diskutovat, které stromy je třeba skutečně pokácet,“ vysvětlil pro Denik.cz primátor města Zdeněk Fink. Odpůrci kácení říkají, že mají zájem se dohodnout. „Jsme rozumní a je nám jasné, že některé stromy a keře musí jít dolů. Zároveň ale chceme Slezské Předměstí předat příští generaci v takové podobě, v jaké jsme ho znali my,“ řekl pro Denik.cz Půža. Zástupci bytového družstva ale z oddálení zásahu do stromů radost nemají. „Je to tu divočina. Kácení je cesta k tomu, že se tu konečně udělá něco rozumného. Pokud ale chtějí lidé znovu diskutovat, tak ať příště přijdou na schůzi. Když se kácení projednávalo, tak nikdo nic neřekl a teď se sepisují petice," řekla Navrátilová. Podle signatářů petice ale komise o schůzi informovala na poslední chvíli.

Původně chtěla komise místní samosprávy povolení magistrátu k pokácení několika stromů. Odpověď z úřadu zněla souhlasně s tím, že je nutné zahrnout odstranění stromů do širšího projektu revitalizace zeleně. Tu radnice zadala soukromé firmě, která v projektu hodlala pokácet bezmála 150 stromů a 18 jich vysázet.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.2.2015 11:48
Pavel Měchura (neregistrovaný)
reakce na článek
nám by se taky nelíbilo kdyby nám stromy otloukaly fasádu, kterou nám nedávno za naše peníze zateplili
11.2.2015 11:49
Pavel Měchura (neregistrovaný)
reakce na článek
nám by se taky nelíbilo kdyby nám stromy otloukaly fasádu, kterou nám nedávno za naše peníze zateplili
11.2.2015 21:27
Pavla (neregistrovaný)
a mě se nelíbilo když "kvůli" kanalizaci káceli stromy přímo naproti Alessandrii a to naprosto zbytečně!! do oken mi pak šel všechen prach a hluk z hlavní třídy, přestěhovali jsme se o kus dál k Severce a jestli pokácí stromy i tady už vážně nevím tak se přestěhovat protože na Slezském jsem vyrostla a žiju tady ráda právě pro to že je zelené stromové a paneláky tu nejsou hlavní dominantoukdyž bude termín dost veřejný na tu schůzi ráda půjdu a budu se za své stromy prát

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme