Petice by mohla zachránit vilu Aničku

Známá vila Anička, stojící na rohu Gočárovy třídy a ulice Střelecké v Hradci Králové, se v současných dnech stává středem pozornosti nejen laické veřejnosti, ale i odborníků. Přestože vila není památkově chráněná a její odstranění neodporuje územnímu plánu města, usiluje Společnost ochránců památek ve východních Čechách o její zachování.
Proti demolici vily Aničky se zvedla vlna protestů formou petice, kterou podepsaly asi tři tisíce občanů. Ze známých osobností lze jmenovat senátora Karla Bartáka, kreslíře Vladimíra Renčína, herce a architekta Davida Vávru nebo houslistu Jaroslava Svěceného. Dále se do podpisové akce zapojili renomovaní odborníci na architekturu a urbanismus. Jak uvedl předseda Společnosti ochránců památek ve východních Čechách Jiří Němeček, celkem se připojilo svým podpisem čtyřicet architektů, z nichž dvanáct v Hradci nežije. Společnost ochránců památek má podporu některých odborných pracovišť. Jedná se především o Národní památkové ústavy v Pardubicích, Praze, Plzni a Olomouce. Památkáři se také obrátili s žádostí o pomoc na nevládní organizaci Evropa Nostra. Tato instituce je členem Rady Evropy a sdružuje organizace, které usilují o zachování evropského kulturního dědictví.
Zastupitelstvo města rozhodlo těsnou většinou o podpoře záměru Pojišťovny Generali vilu Aničku zbourat a vystavět zde objekty pro komerční využití. Pro hlasovalo 20 zastupitelů, přičemž 19 hlasů bylo nutných. Ochránci památek zastávají názor, který se opírá o fakta z minulosti, kdy architekt Gočár rozhodl zachovat vily podél Střelecké ulice. Dalším důvodem je bezesporu i urbanistická hodnota zmiňované ulice. Jsou přesvědčeni, že Pojišťovna Generali patří k solidním organizacím, jež bude respektovat veřejný názor a dokáže zohlednit ve svých podnikatelských záměrech mínění veřejnosti.
Z vyjádření Společnosti ochranářů památek ve východních Čechách vyplývá, že jediná šance, jak odvrátit bourání Aničky, je přímý tlak občanů, tedy i petice, která pokračuje, dokud to bude nezbytné.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.2.2007 10:41
jezek (neregistrovaný)
Anička
Tak co občané Hradce Králové, ubráníme naši Aničku?
2.3.2007 15:42
Mavrana (neregistrovaný)
RE: Anička
Jenom kdybych věděla co pro NÍ můžu všechno udělat tak to udělám. Vždyť i pro mimo hradecké je to ústřední bod města.
5.3.2007 19:44
R35P3CT (neregistrovaný)
Jestli ji budou chtít sbourat, tak se tam půjdu připoutat řetězi.
5.3.2007 20:50
Ira (neregistrovaný)
Anička
Primátor Divíšek s tím problém mít nebude.
6.3.2007 09:41
jezek (neregistrovaný)
RE: Anička
Pochopil jsem dobře, že nebude mít problém, když nám Anička zůstane. Určitě spolu s ostatními radními nabídnou Generali pěkný pozemek, třeba u Aldisu vedle právě budovaného katastrálního úřadu. Tam bych si tu skleněnou "nádheru" možná dokázal představit. Jinak je už 6 000 podpisů, ale to je stále málo.To se někteří stydí za svůj názor a jeden podpis. Tak šup a pěkně se u Aničky podepsat.
6.3.2007 23:55
Ira (neregistrovaný)
RE: Anička
Ne jemu bude jedno, když se tam někdo bude poutat. Divíšek je rozhodnutý a s ním celá hradecká ODS. S bouráním vily oni problém nemají. Můžeme se tam poutat jak je nám libo, pro ně to nic neznamená. Bohužel jsem volič ODS a zde slibuji, že už to příště neudělám.
6.3.2007 18:40
Vision (neregistrovaný)
petice
rád bych petici podepsal a myslím, že nejen já...ale bohužel, nevím co pro to mám udělat, kde bych ji našel. děkuji za radu
7.3.2007 10:55
jezek (neregistrovaný)
RE: petice
Petici je možné podepsat přímo u vily Aničky, nebo také například v lékárně ve Věkoších. Jinak se ptej známých určitě se někde chytneš.Do té lékárny můžeš zavolat určitě Ti dají kontakt na někoho kdo by petici mohl mít. A myslím, že na tom archu je i návod na stažení z internetu. Já už ji doma nemám, protože jsem plně podepsaný arch odeslal. Jo a jinak dík za Aničku.
7.3.2007 14:41
Vision (neregistrovaný)
RE: petice
super, v nejbližší době se zastavim u Aničky a podepíšu. Díky
7.3.2007 18:22
jezek (neregistrovaný)
RE: petice
Jestli jsi z Hradce, tak je možné podepsat i v Biskupském gymnáziu - Orlické nábřeží- najdeš na internetu.
7.3.2007 22:57
jan (neregistrovaný)
12.3.2007 14:36
berenika333 (neregistrovaný)
petice vila Anička
Petici je možné podepsat v knihkupectví na Ulrich.náměstí za Michaelem - směr Paříž.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme