Štítky: | Kultura | kino | Bio Central Hradec Králové |

Pátek třináctého v Bio Central patří premiéře studentského filmu

Poslední prostor je filmový počin hradeckých studentů | Zdroj: www
Poslední prostor je filmový počin hradeckých studentů | Zdroj: www

Pátek třináctého tři hodiny odpoledne je termínem premiéry nového studentského filmu, který se nese v duchu sci-fi. Premiéru filmu uvede kino Bio Cental. Hlavní hrdinkou snímku je robotická dívka Hana, ve filmu se prolíná období přelomu minulého a předminulého století se známými zákoutími města Hradec Králové.

K tvůrcům filmu patří bývalí i současní studenti královéhradeckých škol. Studentský filmový počin dostal název Poslední prostor. 

Poslední prostor – to je jméno nového studentského filmu, který natočili hradečtí studenti Jiří Bednář, Jaroslav Patka a Eva Šmahelová. "Na filmu pracovali od letošního ledna, natáčením a stříháním filmu strávili hlavně letní prázdniny. Většina scén se odehrává na známých místech Hradce Králové a v jeho okolí," prozradila k připravované premiéře Ilona Machová z Bio Central.

Diváky ve filmu čeká mnohé putování časem. „Film Poslední prostor je scifi příběh o robotce Haně, stvořené chamtivým vědcem, který chce mít všechna umělecká díla jen pro sebe. Hana se ale vymkne kontrole a začne je ničit. Přitom musí cestovat v čase do různých období našich dějin. Ve filmu jsme se neopírali o žádné fyzikální teorie, takže v něm můžete vidět i kontroverzní situace. Kupříkladu telefonování z roku 1913 do roku 1969. Tak doufám, že nepřijdou naši bývalí učitelé na fyziku,“ směje se Jiří Bednář, který je autorem scénáře a film i režíroval. 

S realizací filmu Bednářovi notně pomáhali spolužáci a přátelé, všichni jsou absolventi hradeckých středních škol a někteří z nich také současní studenti nkěteré z královéhradeckých univerzit. „Jsme rádi, že studenti přišli právě za námi do Bia Central, aby u nás promítání zrealizovali. Těší nás, že v Hradci jsou aktivní mladí filmoví tvůrci a věříme, že Poslední prostor bude jedním z mnoha filmů, které zde vzniknou a které v Centralu promítneme,“ uvedla Ilona Machová z Bia Central. 

 

Central chce mladé filmaře podporovat i dál

Kino v centru města se mladým a začínajícím tvůrcům věnuje také v projektu s názvem Wanted. "Každou středu se promění videokavárna kina v prostor pro experimenty. Začínající tvůrci si tu mohou zkusit míchání hudby nebo videa, nebo promítnout svoje krátké filmy," upozornili pracovníci kina Bio Central.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

ZVEME: Poslední víkend v roce nabídne kulturu a novoroční ohňostroj

Co v Hradci Králové podniknout o silvestrovském víkendu? Spolehnout se budeme muset na obvyklý program hradeckých divadel, kin, muzeí, filharmonie či hvězdárny. Na hradeckém zimním stadionu si může dnes i zítra zabruslit veřejnost. Na neděli je v plánu na Velkém náměstí tradiční…
Čtěte více

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme