Štítky: | nábřeží paromilů |

Paroplavba chystá nový přístav i svatební obřady na lodích

| autor: hradeckralove.cz

Nový přístav a už dvě naplánované svatby. To jsou novinky, které čekají hradckou paroplavbu. Parníčky by měly začít brázdit řeku Labe od 1. května. V současné době procházejí lodě generálními opravami. Zimu tráví v hangáru na letišti. „Práce směřujeme tak, abychom 1. května vypluli," potvrdil pro Hradecký deník jeden ze zakladatelů společnosti Jaroslav Kostkan.

Přes sezonu bude Labe brázdit Královna Eliška, primátor Ulrich, motorová loď Smiřice a Pirátská plachtenice.

Opět je v plánu horní plavba na trase Předměřice nad Labem – Smiřice, kterou si oblíbili především cykloturisté. „V Předměřicích také na letošní sezonu chystáme nové přístaviště, protože doteď se tam kotvilo víceméně v rákosí. Chtěli bychom to pojmout jako v seriále Přístav - jednoduchý nápis a kotva," těší se Jaroslav Kostkan.

V loňském roce se na lodích uskutečnilo hodně rozluček se svobodou a letos se chystají i nějaké svatby. Zatím mají kapitáni lodí naplánované dvě, jednu z nich už na začátku května.

Hradecké parníčky do budoucna čeká také jeden velký návrat. Labe by měl znovu brázdit parní člun Hradec. „Hodně lidí se nás ptá, kdy vypluje náš úplně první parní člun Hradec. On je sice pojízdný a schopný vyplout, ale  přístaviště, které v Hradci máme, je tak plné, že ho de facto nemáme kde kotvit. Jednáme proto s městem, že by se vybudoval ještě městský přístav s komfortním vybavením pro návštěvníky a turisty," říká Jaroslav Kostkan s tím, že pokud vše dobře půjde, mohl by návrat Hradce být jednou z novinek na příští sezonu.

Sezona trvá od května do října a jezdí se každý den. Vyhlídkové plavby trvají přibližně padesát minut. Můžete se svézt i jedním směrem do Předměřic spolu s jízdním kolem. Vrcholem sezony bývá  Nábřeží paromilů, které se koná obvykle koncem letních prázdnin. Přes sezonu se také půjčují pramičky i motorové lodi bez kapitána.

Hradecká paroplavební společnost vznikla v roce 1998. Jejími zakladateli jsou Jaroslav Kostkan a Zdeněk Balský, kteří společně postavili parní člun „Hradec“ . Ten se stal novou turistickou atrakcí pro obyvatele i návštěvníky Hradce Králové. Roku 1999 byla na Smetanově nábřeží (znovu po 30letech) otevřena půjčovna malých plavidel a začal provoz parní lodi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Děti se o víkendu rozloučí s prázdninami, vybírat mohou z mnoha akcí

Poslední srpnový víkend bude v Hradci Králové nabitý sportovními i kulturními akcemi. Děti se mohou rozloučit s prázdninami ve velkém stylu. Na letišti se pro ně koná festival Kefír, mohou bloudit s baterkou v kukuřičném bludišti, vyrazit na sportovní odpoledne na Slezskou…
Čtěte více

Zveme: Víkend nabídne vysocké posvícení, ochutnávky vína a Nábřeží paromilů

Nadcházející víkend se v Hradci Králové ponese v duchu páry, na nábřeží budou opět vystavovat nadšenci do starých parních strojů. Bude se hrát fotbal, děti mohou závodit na kolách v Šimkových sadech na Junior Cupu, na soutoku Labe a Orlice se bude ochutnávat víno. Ve Vysoké nad…
Čtěte více

Zveme: Na Nábřeží paromilů, do Lesního divadla či na ochutnávku italské kuchyně

Co za akce nabídne poslední prázdninový víkend v Hradci Králové a okolí? Třeba komedii v Lesním divadle na Chlumu v režii Ivana Vyskočila, nebo tradiční setkání milovníků páry a starých strojů Nábřeží paromilů. Hip Hop Kemp, největší hiphopový festival ve střední a východní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme