Parkovací systém si brousí zuby i na sídliště

Nemáme kde parkovat! Stěžují si obyvatelé hradeckých sídlišť. Čím blíže centru, tím hůř. Na jejich parkoviště totiž vyhnal auta systém parkování v centru. Město chystá řešení v podobě parkovacího domu a odstavných parkovišť. Ty ovšem firma Atol zpoplatní.

„Pacienti si často stěžují, že mají problém poblíž polikliniky ve Foersterově ulici zaparkovat. A mají pravdu. Kvůli vedlejší zóně je to tady opravdu strašné,“ popsala denní realitu Hradeckému deníku zdravotní sestra Lucie Potůčková. Právě na Pražském Předměstí je situace nejkritičtější. Část parkovišť tady totiž ukousnul parkovací systém.
Ulevit by mělo nové záchytné parkoviště ve Farářství u konečné autobusů 12 a 14. Radnice už údajně vytipovala pozemky a jedná o získání soukromých ploch. Parkoviště bude ale placené. „Plocha, která by měla pojmout zhruba sto aut a v noci bude sloužit rezidentům, by mohla být připravená začátkem roku 2011. Náklady odhadujeme na osm až deset milionů korun,“ sdělil Deníku Dušan Čížek, předseda představenstva společnosti Atol. Parkoviště by současně mělo posloužit i řidičům přijíždějícím od Pardubic. Kdo zde odstaví auto a dál pojede městskou dopravou, bude prý moci jízdenku použít i jako parkovací lístek. Ostatní zaplatí parkovné. „Bude to symbolické. Ale dát ho tam musíme, protože jinak by si tam lidé na celou zimu postavili auta a nikdo by s nimi nehnul. To není náš záměr,“ vysvětlil Hradeckému deníku šéf společnosti Atol Čížek.
Město na Pražském Předměstí také plánuje parkovací dům v Hrubínově ulici. „Mohlo by jít o několik stovek míst. Dokonce už máme stavební povolení, ale zarazilo se to na nedostatku financí,“ řekl Deníku Karel Šimonek z odboru hlavního architekta. Lidé však novinkám příliš nevěří. „Odstavné parkoviště by pomoct mohlo především lidem, kteří přijíždějí od Pardubic. Ale my bychom hlavně chtěli, aby placené zóny zrušili. Všichni parkují hned za jejich hranicemi. Parkoviště u Bavlny je pořád plné,“ řekl Hradeckému deníku podnikatel Ladislav Novák.
Ani parkovací dům ale zřejmě nevyřeší potíže na celém sídlišti. Stížnosti lidí mají pomoci řešit i jednosměrné ulice nebo nové vyznačení parkovacích ploch. První informace ale začínají napovídat, že zoufalí obyvatelé budou nakonec raději sami prosit o připojení k parkovacímu systému a vystavení placených rezidenčních karet na zdejší parkovací místa. „Podle mne by bylo nejlepší, kdyby je město zařadilo do systému,“ řekl Richard Zelený, předseda komise místní samosprávy Pražské Předměstí sever.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.11.2009 17:22
AlenaB (neregistrovaný)
Proč stále jen parkovací domy? Auta patří spíše do podzemí.
20.11.2009 11:11
mirek (neregistrovaný)
Parkovací dům, který vyrostl ve Vonkově ulici, tomu se nedá říci jinak, než betonový hnus. Jak někdo vůbec je schopen něco takového navrhnout, páni architekti.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme