Štítky: | Skleněnka Hradec Králové |

Park Skleněnka v centru Hradce se otevře už v zimě

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: MorgueFile.com

Pravděpodobně už v zimě začne veřejnosti sloužit nový odpočinkový prostor v centru Hradce Králové - park Skleněnka.

Ten od května vzniká ve vnitrobloku mezi ulicemi Dukelská, Hořická a Chelčického.

Projekt přijde na více než pět milionů korun a většinu nákladů by měla pokrýt dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Park Skleněnka vznikající v místě, které kdysi sloužilo jako zahrada mateřské školy a poté pustlo, má sloužit především maminkám s dětmi, čemuž bude odpovídat jeho vzhled a vybavení.

Kromě zeleně, mlatových cest, laviček a veřejného osvětlení tady má stát dětské hřiště s pěti herními prvky, věžička v podobě ocelové konstrukce porostlé popínavými rostlinami a hřiště na pétanque. Projekt rovněž počítá s úpravou vzrostlé zeleně, travnatých ploch i s nezbytnými pracemi na souvisejících inženýrských sítích.

„Práce zatím probíhají podle plánu, takže dílo by mělo být městu předáno do konce října. Pak přijde na řadu kolaudace a další náležitosti, takže veřejnosti by park mohl začít sloužit v zimě,“ uvedl Jozef Čižmár z odboru projektů a dotací hradeckého magistrátu.

Velkou část nákladů na vznik parku město získá z evropské dotace. „Celkové výdaje projektu činí zhruba 5,2 milionu a způsobilé výdaje 4,1 milionu korun. Výše dotace bude 85 procent způsobilých výdajů, tedy přibližně 3,5 milionu korun,“ uvedla koordinátorka dotací Kateřina Bednarčíková.

Nejde o jedinou investici do parků v krajském městě v poslední době. Například vloni město dokončilo rozsáhlou rekonstrukci Šimkových sadů za zhruba 60 milionů korun.

"Jméno Skleněnka park získal díky veřejnosti, která reagovala na vyhlášení ankety před pěti lety. Mezi návrhy se například objevila pojmenování jako Duha, Centrální park, Rozinka nebo Dukelský průsmyk, ovšem rada města se tehdy přiklonila ke jménu Skleněnka," doplnila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí hradecké radnice.

O pozemek, na němž park vyrůstá, se zajímají také archeologové

Skleněnka se totiž nachází na jedné z nejstarších částí města, kde ve 13. století stála velká předměstská osada. Archeologové tady při průzkumu narazili na části suterénu dřevěné stavby, stopy po kůlech, zlomky keramiky a zbytky železné strusky, která se zde tehdy získávala z naplavenin řeky Labe. „Žádné zásadní nálezy v této lokalitě už neočekáváme, protože zemní práce jsou skoro hotové. Navíc probíhají jen mělce pod povrchem,“ řekl Radek Bláha, archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové. Případné archeologické nálezy tak zůstanou uchovány pod parkem pro budoucí generace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Park Skleněnka se otevře veřejnosti. Jak vypadá?


Nový park s dětským hřištěm začne od konce týdne sloužit lidem. Na klidné místo uprostřed městského centra se těší lidé z okolí už od loňského podzimu. Areál měl být totiž otevřen už v říjnu. Současný termín otevření připadá na páteční odpoledne a měnit se už nebude. Součástí…
Čtěte více

Na parku Skleněnka se začne pracovat v květnu, bude v něm místo pro graffiti i pétanque

Neudržovaný stav prostoru vnitrobloku v centru města Hradec Králové mezi ulicemi Hořická a Dukelská bude brzy minulostí. Podle vedení královéhradecké radnice mají v květnu odstartovat stavební práce, které promění tento takřka půlhektarový prostor v novou relaxační zónu pro…
Čtěte více

Nový park Skleněnka se začne stavět ještě letos

 Již v letošním roce by se měl v Hradci Králové začít stavět nový městský park Skleněnka. Umístěn bude ve vnitrobloku domů mezi ulicemi Hořická a Dukelská, poblíž Skleněné věže. Magistrát předpokládá, že nová odpočinková zóna bude sloužit především matkám s dětmi. …
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme