Osud rozebrané roubenky je nejasný

Roubenka, která musela být rozebrána kvůli stavbě nové moderní budovy vědecké knihovny v Hradci Králové, má opět nejasnou budoucnost. Nový majitel, který ji v loni získal, rozebral a odvezl, nyní nemá v úmyslu ji opět stavět. Alespoň ne letos. Píše o tom deník MF Dnes.
"Roubenka je složená na mém pozemku, stavět ji letos nehodlám. Nemám ani vytipované žádné místo, kde by mohla stát," uvedl nový majitel Petr Jonáš. Ten získal roubenku na základně loňské lednové nabídky města, které se ji potřebovalo zbavit. Nabídka za symbolickou jednu korunu měla tu podmínku, že chalupa musí být odvezena do konce června. Přesto, že bylo více zájemců, vyhrál právě Jonáš. Podle radních přišel s nejlepší nabídkou. "Roubenku chtěl postavit na svém pozemku ve Svobodných Hamrech k rekreačním účelům, to znamená, že by byla používaná a stála v lokalitě, kde je skanzen Veselý Kopec. Jednu chalupu už zrekonstruoval, má s tím zkušenosti. Bylo pro nás nepřijatelné dát roubenku někomu, kdo neví jistě, co s ní udělá," uvedla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Jak doplnil vedoucí odboru správy majetku na hradeckém magistrátu Jiří Kaucký, Jonáš ve své žádosti uváděl záměr v únoru nebo v březnu stavbu rozebrat a v květnu nebo v červnu ji ve Svobodných Hamrech začít znovu stavět. V kupní smlouvě ale bylo jen to, že roubenku do konce června zdemoluje, odveze a pozemek upraví, což splnil. Ve skanzenu Veselý Kopec ale o záměru pana Jonáše nikdo neví. "Pokud by pan Jonáš chtěl postavit roubenku ve Svobodných Hamrech, musel by nás kontaktovat. Z médií jsem pochopila, že má v úmyslu postavit roubenku zde a v návaznosti na naše zařízení. S námi ale vůbec nejednal," uvedla ředitelka skanzenu Ilona Vojancová.
Jak uvádí MF Dnes, rozebraná roubená chalupa zatím bez užitku odpočívá na pozemku nového majitele. O jejím odstranění se poprvé začalo mluvit v souvislosti s výstavbou nové knihovny. Přitom na svém místě v ulici Na Přívoze stála již od 20.  let minulého století  O chalupu projevil zájem i skanzen v Krňovicích, ten však neměl na její přesun dost peněz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme