Osud bývalé synagogy je nejasný

Někdejší židovská synagoga v Hradci Králové má obnovenou fasádu. Na rekonstrukci sto let starého objektu dohlížel restaurátor. Oprava byla nezbytná, protože padající kusy staré omítky ohrožovaly chodce. V budově sídlí od sedmdesátých let minulého století Státní vědecká knihovna, pro kterou se v Hradci Králové staví zcela nový objekt. Co bude s objektem bývalé synagogy není zcela jasné. Uvedla to ve svém vydání pro Královéhradecký kraj MF DNES.
Budovu synagogy postavenou v letech 1904 - 1905 navrhl architekt Václav Weinzettel. Do 2. světové války a krátce po ní sloužila Židovské obci k bohoslužbám. V šedesátých letech ji jako značně zchátralou odkoupila Státní vědecká knihovna. Ta budovu zrekonstruovala a její interiéry upravila pro své potřeby. Současným potřebám knihovny však někdejší synagoga už řadu let nevyhovuje, a proto se knihovna bude v polovině roku 2008 stěhovat do nového knihovnicko-informačního centra, které se staví na pozemku vedle budovy hradecké univerzity. „Ještě přesně nevím, jak s budovou synagogy po jejím uvolnění naložíme. Rádi bychom našli podobného seriózního partnera, jakým je knihovna,“ řekl Mojmír Malý z firmy Matana, která spravuje objekty ve vlastnictví Židovské obce.
Synagoga by se dala ideálně využít pro kulturní akce: „Byla by vhodná pro výstavy či koncerty. Určitě se tam ale nebudou konat bohoslužby. Žádný inzerát jsme si zatím nepodali, knihovna se bude stěhovat až za půldruhého roku, času je dost,“ uzavřel Matana.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme