Ostrůvky pro chodce zpomalí řidiče

Na hradeckých přechodech pro chodce se stále více objevují dělící ostrůvky. Uprostřed silnice mají poskytnout ochranu chodcům. Podle odborníků účinkují i naopak. Nutí řidiče zpomalit. Policie chce mít ostrůvky rozdělené všechny přechody přes čtyřproudé silnice.

Podle prvních poznatků systém ostrůvků pro chodce opravdu funguje. Chodcům poskytují bezpečí, řidiče zpomalí a přitom jsou výrazně levnější proti semaforům a ještě navíc přitom neblokují dopravu. „Je to ochrana chodců a cyklistů. Máme spočítané, že zúžení komunikace na tři metry sníží rychlost na čtyřicítku. Když necháme silnici širokou pouze 2,75 metru, což je minimum, tak jedou řidiči třicítkou,“ popsal Hradeckému deníku situaci dopravní inženýr policie Lubomír Šitina.
Policie si pochvaluje také výrazně nižší cenu takového zabezpečení. Osvětlený přechod pro chodce, kde provoz řídí semafory, vyjde na více než půl milionu korun. Osvětlený ostrůvek asi na 70 tisíc. V případě poškození je navíc oprava levná a možná téměř okamžitě. „Budují se z přenosných prvků, takže jsou snadno opravitelné. Působí jako mucholapka na opilé řidiče. Jako třeba u ZVU, ten chlap měl asi dvě promile,“ připomněl v Deníku Šitina.
Nejvíce nových ostrůvků na přechodech pro chodce se během léta objevilo na Moravském Předměstí. Policie zde má obavy z nadměrného provozu po dokončení přípojky hradecké dálnice směrem na Pardubice. Jakmile bude sjezd k Opatovicím dokončen, bude velké množství řidičů využívat tuto kratší cestu při cestě do města nebo dál směrem na Brno a Ostravu. Centrum Hradce Králové a Moravské Předměstí se tak může dočkat dopravních kolapsů.
Podle Hradeckého deníku nyní už policie další ostrůvky neplánuje. Přesto se ještě zabývá dalšími rizikovými přechody. „Potřebovali bychom vyřešit přechod u lékárny a stavební průmyslovky na Pospíšilově třídě a v ulici Milady Horákové nedaleko konečné zastávky,“ dodal Deníku Lubomír Šitina.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme