Oslavy vzniku republiky otevřou dřevěný kostelík. Chystá se koncert i ohňostroj

Otevření dřevěného kostelíku bude součást oslav.
Otevření dřevěného kostelíku bude součást oslav. | autor: hradeckralove.cz

Kostelík sv. Mikuláše v Jiráskových sadech už je pomalu opraven a zpřístupněn bude při oslavách významého výročí. Město bude poslední říjnový víkend slavit 100 let od vzniku samostatné československé republiky. Chystá mnoho akcí. Jednou z nich bude právě otevření památky v Jiráskových sadech v sobotu 27. října od 14 hodin. Hradečáci se mohou těšit na koncert v Aldisu, Na Masarykově náměstí i na novou lípu vedle památníku Jana Gayera. Akce vyvrcholí ohňostrojem z Bílé věže.

Oslavy začnou už v sobotu 27. října. V Jiráskových sadech bude od 14 hodin zpřístupněný dřevěný kostelík sv. Mikuláše, jehož rekonstrukce v těchto týdnech vrcholí. Tento kostel město v roce 1932 koupilo především jako památník padlým během první světové války.

Na sobotní odpoledne město připravuje také symbolické zasazení pamětní lípy ke stému výročí republiky. Ta bude stát vedle nového památníku Jana Gayera a dalších padlých legionářů, který byl letos v červnu znovu odhalen na svém původním místě u Gayerových a Vrbenského kasáren.

Slavnostní koncert, na kterém zazní Má vlast Bedřicha Smetany, se uskuteční v předvečer státního svátku v největším hradeckém sále v kongresovém centru Aldis. Filharmonii Hradec Králové bude řídit její nový šéfdirigent Kaspar Zehnder.

V samotný sváteční den bude na Masarykově náměstí celé odpoledne bohatý program. Od 14 hodin se na pódiu vystřídají hradecký JH Big Band, Dechový orchestr města Hradce Králové nebo kapela Klapeto se svými písničkami právě z období vzniku republiky. Veřejnosti se také se svým cvičebním vystoupením představí členové tělocvičných jednot hradeckého Sokola. Součástí programu na Masarykově náměstí bude i tradiční slavnostní akt s udělením medailí města Hradce Králové.

Celý víkendový program ohňostrojem z Bílé věže, který budou moci lidé sledovat z mnoha míst ve městě v neděli 28. října od 18 hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na silvestrovské oslavy, koncerty, výstavy i bruslení

Přelom roku přinese do Hradce Králové silvestrovské i novoroční oslavy. Letos poprvé bez velkolepého ohňostroje, Velké náměstí místo něj zažije v pondělí videomapping a laserovou show. Silvestr můžete oslavit s hradeckou filharmonií, nebo třeba v hotelu U Královny Elišky na…
Čtěte více

Ohňostroj nebude. První den nového roku přivítají Hradečané jinak než v loňském roce

První den spolu, akce, která se v Hradci vždy koná na Nový rok. Tentokrát to bude trochu jinak. V odpoledních hodinách se Hradečané sejdou na Velkém náměstí, aby si společně užili koncert, vychutnali čaj nebo punč a čočkovou polévku, kterou zde podává vedení města. Tohle zůstává…
Čtěte více

První den spolu bude jinak. Ohňostroj vystřídá videomapping

Oslavy Nového roku 2024 by se v Hradci měly nést v jiném stylu, než jak tomu bylo v předešlých letech. Místo ohňostroje chystá město velkolepý videomapping promítaný na budovu radnice čp. 1 na Velkém náměstí. Tematicky se bude týkat krás a života v Hradci Králové. Záměr…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme