Štítky: | zábradlí |

Opravy zábradlí kolem Labe už půjdou do finále

Zbradlí u Labe
Zbradlí u Labe | autor: MMHK

Zábradlí, které v Hradci lemuje břehy Labe, bude v létě kompletně zrekonstruované. V dubnu by na posledním úseku před budovou Českého rozhlasu měla začít pracovat firma, kterou v těchto dnech vybrali radní města. Ukončí se tak rekonstrukce více jak jeden kilometr dlouhého úseku historického zábradlí. Opravy vyjdou na necelého půl milionu korun.

 

Město začalo zábradlí opravovat už před několika lety, přičemž s financováním některých úseků pomohly dotace z EU nebo z Ministerstva kultury ČR.

Kromě litinového zábradlí se úprav dočkají také pískovcové sloupky. Zhotovitel prací je vázaný návrhem obnovy zábradlí zpracovaného diplomovaným technikem v květnu roku 2015. „Přestože se jedná o poslední a nejkratší díl zábradlí lemujícího Labe, platí i pro obnovu této zbylé části poměrně náročná kritéria kladená na zhotovitele. I zde se totiž jedná o památkově chráněnou část,“ uvedla náměstkyně primátora Romana Lišková a dodává, že subjekt, který nabídnul nejnižší cenu, tedy 447.333,70 korun bez DPH, by se měl prací ujmout v dubnu. Před letními prázdninami by měla být kompletní obnova zábradlí po celé délce dokončena.

Výstavba zábradlí byla zahájena na konci 19. století, a ačkoliv litinové ohrazení působí jednotným celkem, jednotlivé jeho části vznikaly postupně v průběhu několika desetiletí. Zásadní obnovy se dočkalo až v těchto letech. „Zábradlí bylo v minulosti pouze natíráno a provizorně opravováno. Během současné obnovy byly předmětem prací i poškozené či zkorodované součásti a restaurátorská obnova kamenných sloupků,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kiosky u Pražského mostu se slibované opravy nedočkají

Kiosky u Pražského mostu, které jsou dlouhodobě v havarijním stavu, si na opravu ještě počkají. Město původně plánovalo jejich rekonstrukci letos v létě, nakonec z ní ale sejde. Do prvního tendru se nepřihlásila žádná firma, do druhého pouze jeden uchazeč, který…
Čtěte více

Historické zábradlí podél Labe se v létě dočká velké opravy

Litinové zábradlí z konce 19. století kolem řeky Labe je v katastrofálním stavu. Město už v minulosti zrekonstruovalo několik jeho částí. Tentokrát je na řadět úsek kolem vodní elektrárny Hučák, dále část od kongresového centra Aldis k Tyršovu mostu a úseky…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme