Opravy na Dukelské a S. K. Neumanna přináší další problémy

Rekonstrukce přináší otřesy a vibrace, které vadí obchodníkům i obyvatelům
Rekonstrukce přináší otřesy a vibrace, které vadí obchodníkům i obyvatelům

V minulém týdnu některá média upozornila na problémy, které s sebou obchodníkům přináší rekonstrukce ulic S. K. Neumanna a Dukelské v centru Hradce Králové. V nejednom obchodě došlo během stavebních prací na příklad k odpadnutí omítky nebo vibrace od stavebních strojů pobořily regály.

Obchodníci samozřejmě opět vyjadřují svou nespokojenost a jistě se zcela oprávněně obávají o svůj majetek, stejně jako o bezpečí svých zákazníků. 

Město, investor celé rekonstrukce náměstí 28. října, ke které se právě opravy zmíněných ulic vážou, uvádí, že po pátečním kontrolním dni se při stavbě budou i nadále používat dosavadní technologie hutnění povrchu. Obchodníci tedy budou muset ještě vydržet ve ztížených podmínkách. "Rozhodnutí je vedené především snahou o brzký návrat MHD do lokality, po čemž volají obchodníci i město coby investor," uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí Magistrátu města Hradec Králové.

Mluvčí také doplňuje, že technologické postupy, které stavbaři používají, odpovídají platné projektové dokumentaci a normám. „Jsme si vědomi toho, že se pohybujeme v centru města a od počátku jsme proto nasazovali šetrnější stroje i technologie,“ upřesnil Václav Pišta ze stavební firmy, která rekonstrukci provádí. Pišta dále vysvětlil, že domy lemující rekonstruovanou lokalitu mají historické založení, které nemusí být ideální. 

Otřesy a vibrace budou ještě chvíli trvat

Město se tedy nakonec se stavaři dohodlo, že stavba bude i nadále pokračovat za pomoci hutnicí technologie. "Technologickým řešením, které s sebou nese použití vibrací v minimální míře pouze při zpracování betonu, je položení betonových krytů vozovek. Použití tohoto technologického způsobu by znamenalo nejen značné finanční navýšení, ale projíždějící vozy hromadné dopravy by při přejezdech dilatačních spár vyvolávaly vibrace a otřesy se zvýšenou hlučností," vysvětlila důvody mluvčí města.

Návrat MHD chce město urychlit

Úkolem kontrolního dne mělo být zároveň stanovení dalšího postupu s cílem do budoucna eliminovat nepříjemnosti, které s sebou stavba může nést. „Na společných schůzkách s obchodníky zaznívají napříč všemi stranami přání, aby se sem co nejdříve vrátila městská hromadná doprava. Jednáme s dopravním podnikem o urychlení možnosti návratu MHD,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Vedlich ještě poukázal na to, že původní termín návratu MHD do těchto ulic, byl ohrožen už zhruba před měsícem, kdy byli stavaři odkázáni při přeložkách sítí na jejich správce a stále se potýkali s tím, že skutečnost sítí nalezených v zemi neodpovídala historickým podkladům.

Za závěrů společného jednání města, obchodníků a stavební společnosti navíc ještě vyplynula potřeba dašlích dvou průchody pro pěší, celkem by měly být čtyři. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více

Historická budova střední školy v Ruseku má novou střechu. Začala tak její celková rekonstrukce

Historická budova, kde sídlí Střední škola vizuální tvorby - dříve Floristická škola, má zbrusu novou střechu. Jde o první ze čtyř etap celkové rekonstrukce budovy. Správa nemovitostí Hradec Králové, která spravuje tento objekt, zahájila modernizaci budovy v červnu tohoto roku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme