Opravy Klicperova divadla finišují

Rekonstrukce zchátralých budov Klicperova divadla v Hradci Králové po mnoha letech konečně finišují. Dlouhých sedmnáct let oprav završí znovuotevření studia Beseda. Divadlo, kterému kvůli havarijnímu stavu hrozilo na počátku devadesátých let zrušení, tak získá důstojné prostory pro své další působení. Informuje o tom deník MF Dnes.
"Rekonstrukce začaly hned v roce 1990 a od té doby na sebe navazovaly. Plán přestaveb byl načasován na dvacet let, ale splníme ho o tři roky dřív," řekl ředitel Klicperova divadla v Hradci Králové Ladislav Zeman. Celkové náklady na rekonstrukci budou zhruba dvě stě milionů korun. "Z našich deseti historických domů bylo šest v havarijním stavu. Dá se říci, že šlo o totální ruiny. Dnes jsou zrenovované," uvedl Zeman. Celou rekonstrukci zakončí otevření obnoveného studia Beseda koncem letošního září před zahájením festivalu Čekání na Václava. Jak Zeman poznamenal, v areálu Besedy celé hradecké divadlo začínalo, hrál tam Klicpera a pro divadelníky je to kultovní místo. Divadlo využije Besedu včetně sklepů a přilehlých teras. V suterénu bude malá komorní scéna a na terasách volně propojených s divadlem vznikne další venkovní scéna srovnatelná s tou u Klicperova divadla. Na terasách bude venkovní galerie. Přes den budou terasy průchozí, na noc veřejnosti uzavřené.
Jak píše MF Dnes, stav Klicperova divadla a jeho dalších budov historickém centru města byl začátek devadesátých let minulého století zoufalý. Na některé z nich dokonce úřady vydaly havarijní výměr. Hlavní budova Klicperova divadla prošla postupně několika významnými opravami. Dostala novou fasádu, následovaly rekonstrukce podkroví i dalších částí divadla včetně střechy. Od roku 2004 má divadlo nové vnitřní prostory.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.1.2007 15:52
jpa (neregistrovaný)
Nevěřím, že přestavba končí, vsadím boty, že za chvíli to začne to celé znovu jako kolovrátek. A 200 milionů že to stálo? Odhaduji 3-4x tolik...
JPA
9.1.2007 20:38
hradecan (neregistrovaný)
oprava Klicperova divadla
Mame byt radi,ze mame vubec nejake divadlo.je mi jedno,kolik to cele bude stat,hlavne,ze to bude hotovo.
9.1.2007 21:40
jpa (neregistrovaný)
RE: oprava Klicperova divadla
"Hradečane", Vám je jedno, kolik co stojí? Tak až si budete chtít něco koupit, obraťte se na mě, prosím, já Vám to rád seženu...
JPA

P.S.: Mít divadlo v krajském městě je samozřejmost, ale nikde se okolo toho nedělá tolik humbuku jako v Hradci, a tyto PR články už nemohu ani vystát, copak si ti novináři myslí, že jsou občané úplní blbci?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme