Štítky: | Opravy | most | kiosky |

Opravy kiosků u Pražského mostu se komplikují. Firma utekla od rozdělané práce

Pražský most s kiosky.
Pražský most s kiosky. | autor: MMHK

Opravy historických kiosků u Pražského mostu provázejí problémy. Firma, která je měla opravit, opustila staveniště, nekomunikuje a město se s ní chce soudit. Společnost je však v insolvenci, staveniště totiž není první, které opustila. Uvádí to web iDNES.cz. Město se minibudovy snaží opravit už dva roky. Nejdříve o zakázku nebyl mezi firmami zájem a nyní společnosti od rozdělané práce utekla. Radnice tak připravuje čtvrté výběrové řízení ale také žalobu na firmu.

„Stavební práce pouze zahájili, ale už v nich nepokračovali. Pak už nekomunikovali,“ říká pro iDNES.cz náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich. Je otázkou, jestli město nějaké peníze vysoudí, firma Toget, je od loňského léta v insolvenčním řízení a letos v únoru vyhlásila úpadek.

Dva kiosky se podařilo opravit v loňském roce. Na rekonstrukci dvou zbývajících vyhrála výběrové řízení loni na jaře společnost Toget.

„Jenom otloukli omítky a víc nic neudělali,“ dodává druhá primátorova náměstkyně Romana Lišková.

Radnice tak kvůli přístupu pražské firmy musí vypsat nové, už čtvrté výběrové řízení na stavební firmu, která památkově chráněné objekty zrekonstruuje. Pod dohledem památkářů bude opravovat stěny, okna a kamenné části kiosků, kterým je už 104 let.

Kiosy se budou opravovat na základě originální dokumentace úpravy obou předmostí podepsané architektem Janem Kotěrou v květnu 1910, která je uložena ve sbírce architektury Národního technického muzea. Právě náročné podmínky a dohled památkářů byly před dvěma lety nejspíš důvodem, proč se firmy do rekonstrukce kiosků příliš nehrnuly.

Zakázka by měla stát 1,9 milionu korun a polovinu chce magistrát uhradit z dotace od operačního programu městských památkových zón a rezervací.

Pražský most

Jednoobloukový železný most přes řeku Labe je nejstarším silničním mostem v Hradci Králové. Most byl postaven v roce 1910 s využitím krajních pilířů původního pevnostního mostu. Konečnou podobu mostu vtiskl architek Jan Kotěra. Most byl doplněn o oblouky s osvětlením a pylony se žárovkami, o praporové stožáry s městskými znaky. Na každém rohu byly postaveny dva páry kiosků, dva obloukové a dva oválné.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme